Sprememba ure na zimski čas je pozno oktobrskim erazmovcem pognala nekaj dodatnega adrenalina po žilah. V tisti noči smo se namreč odpravili na pot in poleg vseh opravkov s pakiranjem smo bili živčni tudi zaradi spremembe ure.

Odprava EŠC je štela 5 erazmovcev (Eva, Gregor, Maruša, Tjaša in Simon, 4. a), celotna skupina pa kar 21. Pridružilo se nam je še 7 erazmovcev Ekonomske šole Novo mesto in 9 erazmovcev Ekonomske šole Murska Sobota. Tako intranacionalno mešani smo se odpravili po nove internacionalne izkušnje in znanja.

barcelona_2019

barcelonskih5_2

Potovanje

Ob zgodnji 3. uri zjutraj smo krenili na pot proti beneškemu letališču. Sprva še zelo živahni in polni pričakovanj smo med 4-urnim potovanjem počasi le utonili v spanec z mislimi o razpletu tako težko pričakovanega dne. Po vseh letaliških opravkih smo se končno znašli na letalu in poleteli proti Barceloni. Slednja nam je izrekla dobrodošlico s prijetno toplim in sončnim vremenom, kar je našo utrujenost od potovanja kar izničilo.

no images were found

Nastanitev

Nastanili smo se v mladinskem hotelu, v treh apartmajih smo se naslednja dva tedna navajali in prilagajali eden drugemu. S takšnim načinom bivanja smo dobili dober vpogled v naše bodoče študentsko življenje, saj smo spoznali tako prijetne kot tudi manj prijetne strani sobivanja. Pa še novih narečij – prekmurskega in dolenjskega – smo se učili, medtem ko smo celjski govor mi predajali naprej.

no images were found

Hrana v hostlu je bila odlična in zanimiva, saj smo lahko izkusili špansko kulinariko skoraj vsak večer. Velikokrat smo dobili testenine in paeljo, ki je bila vsakič malo drugačna in vedno okusna, za noč čarovnic pa smo dobili bogato obloženo mizo, polno španskih dobrot. Zajtrk je bil sicer vedno enak, vendar je bil okusen in imeli smo še kar širok izbor.

no images were found

Brez okušanja lokalnih specialitet seveda ni šlo, čeprav smo bili tu dokaj previdni in nismo preveč intenzivno preizkušali nepoznanih stvari. Tržnica La Boqueria je na nas pustila precejšen vtis, mi pa na njej kar nekaj evrov.

no images were found

Praktično usposabljanje

Naše usposabljanje ni bilo niti malo podobno našim predstavam, saj smo globoko v sebi še vedno pričakovali bolj šolski pristop. Pomota. Če bi želeli opisati, kaj vse smo počeli, bi se ta zapis razvlekel na nekaj strani, zato bomo povzeli le bistvo usposabljanja. Začenjali smo ob 9:30, za naše razmere sicer malo pozno, a lahko zagotovimo, da se nihče ni niti malo pritoževal. Tematika je bila vedno ekonomsko usmerjena, kar nam bo zagotovo koristilo v nadaljnjem življenju. Vsak dan smo oblikovali nove skupine, včasih celo večkrat dnevno, in reševali nove izzive. Naj poudarim, da sta mentorja Cecilia in Andreu vestno usmerjala naše znanje in se trudila, da so naše ideje čim bolj dozorele. Timsko delo je bilo še posebej poučno, saj smo delali z zelo različnimi ljudmi, morali smo se ves čas prilagajati, deliti znanje in ideje, prevzemati različne vloge in naloge, se učiti eden od drugega. Celotno usposabljanje je bilo za nas res nekaj novega in se je izkazalo za neprecenljivo izkušnjo. Po zaključku usposabljanja tudi sami počnemo to, kar so nas mentorji želeli naučiti – razmišljamo izven okvirja. In izgubili smo strah pred javnim nastopanjem, to je prav tako pomembna novost, ki smo jo pritovorili domov.

no images were found

Predstavitve

Vse pridobljeno znanje 2-tedenskega usposabljanja smo uporabili za zaključne predstavitve. Poslovne ideje, ki smo jih že imeli in jih predstavili prej, smo zdaj samo še nadgradili. S tem smo pokazali, kaj vse smo pridobili in se naučili. Poslovne ideje, ki so bile predstavljene na koncu, so se nanašale na okoljevarstvo ali na zabave. Na zadnji dan usposabljanja smo vsi te ideje predstavili, mentorji so ovrednotili naše delo in napredek. Naša razredničarka je bila ponosna na nas. Pravi, da smo se dobro odrezali.

no images were found

Prosti čas

Vsi smo želeli proste popoldneve karseda najbolje izkoristiti, zato smo jih večinoma namenili za oglede znamenitosti in potepanja po mestu. Ogledali smo si La Ramblo, La Fontano Magica, nakupovalni center Glories, Sagrado Familio, stadion Camp Nou, kar veliko časa pa posvetili nakupom in pa okušanju lokalne hrane.

Vikend oddih

V soboto smo malo podaljšali počitek pod odejo, nato pa se odpravili do plaže Barceloneta. Nekateri so si pogumno nadeli kopalke in zaplavali v zelo mrzli vodi, drugi smo raje uživali v toplem božanju sončnih žarkov in izmenjali pozdrave z galebi.

no images were found

Akvarij je deloval zelo vabljivo, zato smo se odločili, da obiščemo njegove prebivalce.

no images were found

V nedeljo smo prosti dan izkoristili za različne oglede. Prosti dan je bilo pametno izkoristiti tudi za nakup spominkov in raziskovanje hrane, ki je pri nas ne najdemo. Proste večere ob vikendih smo preživeli skupaj in se zabavali ob kartanju, saj je naš mladinski hotel ponujal dovolj prostora, kjer smo se lahko družili v prostem času.

no images were found

Sladkih 18

Ko gre z nami profesorica Bornšek, ima zagotovo kdo rojstni dan. In to ne katerikoli, pač pa 18. Tudi tokrat je bilo tako. Praznovali sva Eva (EŠC) in Monika (EŠNM), vsaka na svoj dan. Sošolci, razredničarka in pa drugi erazmovci smo obema pripravili zelo lepo presenečenje: okrasili smo apartma, priskrbeli okusno torto in jima vsi skupaj zapeli.

no images were found

Vrnitev

Po dveh tednih črpanja novega podjetniškega znanja je napočil čas za vrnitev domov. Zgodnjega odhoda smo bili že vajeni, potovanje pa je med dremanjem dokaj hitro minilo. V Benetkah nas je neprijetno presenetilo vreme, saj smo se tako mrzlega in deževnega vremena v Barceloni povsem odvadili. Skupaj smo pot nadaljevali do Ljubljane, kjer smo se kar težko poslovili in se odpeljali vsak na svoj konec. Smo se pa veselili vrnitve v Celje, kjer so nas že zelo nestrpno čakali naši domači.

no images were found

Vtisi

vtisi_gregor

vtisi_simon

vtisi_tjasa

vtisi_marusha

vtisi_eva

 

(Skupno 331 obiskov, današnjih obiskov 1)