Teden pisanja z roko je vseslovenska akcija, ki ozavešča o pomenu ohranjanja pisanja z roko. Društvo Radi pišemo z roko jo organizira z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ter Zavodom RS za šolstvo. V ta nacionalni projekt je Ekonomska šola Celje vključena že tretje leto zapored.

Pisanje z roko je izvirna človekova aktivnost in pomembna spretnost. Spretnosti razvijamo z vajo. Raziskave kažejo, da naši možgani bolje delujejo pri pisanju z roko kot pri pisanju z računalnikom. Informacija, ki jo napišemo z roko, se v spominu zadrži dlje časa. Pri pisanju z roko se nam utrne več idej, ohranjamo pa tudi dolgotrajnejšo pozornost. S tem prispevamo k ohranjanju finih motoričnih spretnosti, ki so potrebne za večstranski razvoj osebnosti.

Teden pisanja z roko 2021 je potekal od 18. do 22. januarja 2021 tudi na Ekonomski šoli Celje. Osrednja tema Tedna pisanja z roko 2021 je bila Pišem pismo prijatelju. Besedo prijatelj lahko razumemo v najširšem pomenu besede. Prijatelj je nekdo, ki ti je blizu in mu lahko zaupaš. To je lahko sošolec ali sošolka, mama, oče, dedek, babica, brat, sestra, tudi izmišljena oseba. Prijatelj je lahko knjiga, ki jo prebirate, vaš dnevnik, plišasti medvedek, morda je vaš prijatelj hišni ljubljenček, kuža, muca …

Pisatelj Antoine de Saint-Exupery je zapisal v Malem princu, da, kdor hoče videti, mora gledati s srcem. Ljudje ne vidijo lepot tega sveta, ker jih slepijo njihove strasti in napake, zato so drug od drugega bolj oddaljeni kot zvezde.

Naši prijatelji so tisti, ki jih gledamo s srcem in jih ne moremo kupiti. Zato je letos še posebej skrbno izbrana tema pisanje pisma prijatelju.

V projekt Tedna pisanja z roko 2021 smo vključili sliko Malega princa, ki jo je naslikal naš profesor Aleš Hofman. Mali princ simbolizira tisto, kar nosimo v srcu. Bistvo je očem nevidno. Tudi naše prijatelje nosimo v srcu, z nami delijo veselje, žalost in drobne skrivnosti.

Slika 1: Mali princ

 

Slika Malega princa je bila spodbudna motivacija za pisanje pisma prijatelju. Spodbujali smo lepo pisanje z roko, spodbujali smo pisanje s pisanimi črkami. Zaradi koronačasa niso bile izvedene ure lepopisja v razredih, morda bodo realizirane v mesecu juniju 2021. V letošnjem projektu je sodelovalo 5 profesorjev in 30 dijakov.

Pisma prijatelju so pisali profesorji in dijaki. Dijakinja Katarina Ezgeta, 1. e, je narisala prijateljici in njena risba je postala sestavni del naše razstave.

Slika 2: Prijateljstvo

 

Pismo prijatelju so pisale naše profesorice. Njihova pisma smo vključili v razstavo.

Slika 3: Pisma profesoric

 

Pisma prijatelju so pisali tudi dijaki. Tudi njihova pisma smo vključili v razstavo.

Slika 4: Pisma dijakov

 

Ko smo združili vse elemente razstave, je naša razstava dobila končno podobo.

Slika 5: Razstava ob Tednu pisanja z roko 2021

 

Veseli smo, da smo sodelovali v projektu Pisanje z roko 2021. Veselimo se novih izzivov pisanja z roko prihodnje leto.

 

Majda Lesjak, koordinatorica projekta

(Skupno 195 obiskov, današnjih obiskov 1)