V torek, 7. junija 2022, so dijaki ruskega krožka pripravili recital Lermontove poezije za profesorje naše šole. Mihail Jurjevič Lermontov (1814–1841) je bil pomemben ruski romantični pesnik, pisatelj, dramatik, prevajalec in tudi slikar, včasih imenovan tudi pesnik Kavkaza.

Recital so naslovili Nebo in zvezde – Небо и звезды. Njegovo poezijo sta interpretirala David Labaš iz 2. a in Ana Lesjak iz 3. e. Aleksandra Derganc iz 1. f je nagovorila prisotne v slovenščini in tudi v ruščini. Recital je povezoval Nik Slemenšek iz 1. f.

Lermontovo poezijo so povezali s pesmijo Milijon škrlatnih vrtnic – Миллион Алых Роз ruske pevke Alle Pugačove, ki jo je zapela Ema Osojnik iz 1. f. Pesem je verjetno nastala po resničnih dogodkih. Pripoveduje ljubezensko zgodbo slavnega gruzijskega umetnika Nikolaja Pirosmanija, sprva trgovca. Nekoč je v eni od kavarn v Tbilisiju Pirosmani naletel na predstavo francoskega gledališča Bele Vue, kjer je prvič videl pevko in plesalko Margerito de Sevres, v katero se je zaljubil. Očaran od njene lepote je Nikolaj prodal trgovino, da je svoji muzi podaril vrtnice. Margerita se je po nekaj dnevih naveličala Nikolaja, sprejela bogatega občudovalca in z njim odšla nazaj v Francijo. Nikolaj je ostal brez vsega in postal slikar. Sporočilo pesmi Milijon škrlatnih vrtnic pravi, da je tisti, ki je resnično zaljubljen, očaran in se njegovo življenje spremeni v najlepše rože, v vrtnice.

Naša gostja je bila Irina Vinogradova iz Kazahstana. Razgovor z njo je vodil Nik Slemenšek iz 1. f.

Dijaki so z recitalom prikazali del svojega ustvarjanja v ruskem krožku. Učenje ruščine je zagotovo motivacija za nadaljnje poglabljanje znanja ruščine in spoznavanje ruske kulture.

Majda Lesjak

(Skupno 106 obiskov, današnjih obiskov 1)