Dijaki 1. a, 1. b, 1. c, 1. e in 1. f  so obiskali Kozjanski park v osrednjem delu Slovenije. Ta je znan po svoji bogati biotski raznovrstnosti, slikoviti pokrajini in kulturni dediščini. Obisk parka je bil načrtovan zaradi raziskovanja narave, uživanja v aktivnostih na prostem in spoznavanja lokalnega okolja. Skozi različne dejavnosti so dijaki spoznavali zaščiteno naravno območje Kozjanskega.

Dijaki programa ekonomska gimnazija so spoznavali osameli kras. Prva postaja je bila Gruska jama, kjer so opazovali vodne organizme ter opravili kemično analizo vode potoka in mlake. Pot so nadaljevali do trga Podsreda, od koder so se po pešpoti podali do gradu Podsreda. Grajska pot jih je vodila skozi gozd, kjer so dijaki v spremstvu vodnikov odkrivali nekatere zaščitene vrste rastlin in živali. Po prihodu na grad so si ogledali kratek predstavitveni film Kozjanskega in vodeno spoznali eno izmed najlepših romanskih stavb na Slovenskem. Z gradu so opazovali kozjanske griče in trg Podsreda, ki ima ohranjeno srednjeveško jedro.

Ekonomski tehniki so si prav tako vodeno ogledali grad; poudarek je bil na turizmu, trženju apartmajev in predstavitvi trgovine z lokalnimi ponudniki. Spoznali so, kako se ustvari blagovna znamka, in si prav tako ogledali film o Kozjanskem parku. Odkrivali so, kako se grajske stavbe vključi v turistično ponudbo, saj lahko obiskovalci na gradu prenočijo in tako izkusijo nepozabno grajsko doživetje. Obisk Kozjanskega parka so zaključili z ogledom Kukovičičevega mlina, kjer meljejo žito z mlinskimi kamni, ki jih poganja voda. Na ekološki kmetiji pridelujejo pridelke in izdelke na naravi prijazen način. Po ogledu so dijaki izdelke tudi degustirali in se sprehodili skozi lokalno trgovino.

Tehniki varovanja so se preizkusili v spretnosti orientacijskih veščin na orientacijskem pohodu. Na aktiven način so spoznavali naravno in kulturno dediščino Kozjanskega parka. Cilj pohoda je bil na Čerčkovi domačiji, kjer so si ogledali drevesnico in kolekcijski visokodebelni travniški sadovnjak z več kot 100 tradicionalnimi vrstami jablan in hrušk. Dijaki so dan zaključili z ogledom Kukovičičevega mlina in degustacijo njihovih dobrot.

Barbara Volk

(Skupno 22 obiskov, današnjih obiskov 22)