Ekskurzija v Cern

 

V četrtek, 2. septembra 2010, smo kot nagrajenci najboljših raziskovalnih nalog odšli na 3-dnevno ekskurzijo v Cern. Naj spomnim, da sva s sošolko Majo Romih lansko šolsko leto prejeli zlato priznanje za raziskovalno nalogo, v kategoriji ekonomija in turizem, z naslovom Pogled celjskih srednješolcev na pomen industrije v Celju. Ker je bila naloga ena najboljših v državi sva za nagrado dobili to nepozabno ekskurzijo.

 

Cern velja za enega najbolj vročih mest tehnologov in fizikov. Gre za evropsko organizacijo za jedrske raziskave in je največji laboratorij za fiziko delcev. Njegov sedež je zahodno od Ženeve, na meji med Švico in Francijo. V tej organizaciji je trenutno včlanjenih 20 evropskih držav. Spoznali smo tudi dva slovenska predstavnika, ki sta tam zaposlena. Najprej smo imeli predavanje v slovenskem jeziku, nato pa smo šli na eksperimentalno območje Atlas. Ogledali smo si 3D film o poteku dela v Cernu. Neki gospod nas je popeljal čez dva velika skladišča raznoraznih elementov ki jih uporabljajo za poskuse in nam v angleškem jeziku povedal za kaj se uporabljajo in kako delujejo. Škoda, da si nismo ogledali velikega hadronskega trkalnika, ki se nahaja pod zemljo.

Naslednji dan smo se sprehodili skozi Ženevo. Videli smo prekrasen, 140 metrov visok vodomet, po katerem je mesto prepoznavno. Obiskali smo tudi trgovino Rolex, kjer so nam predstavili njihove ure. Naj spomnim, da Švica že stoletja slovi po kakovostnih urah. Za Ženevo lahko rečem da je zelo lepo mesto, turistom prijazno, žal pa so cene toliko manj prijazne. Švica je že nasploh ena dražjih evropskih držav.

 

Zelo smo veseli, da smo bili deležni tako enkratne. Ne le da smo odnesli koristna znanja, ampak smo tudi navezali prijateljske stike z ostalimi raziskovalci iz Maribora, Ljubljane, Velenja in iz drugod. Ekskurzija bo vsem ostala v lepem spominu.

Špela Zorinič, 4.e

 

Raziskovalna naloga (pdf)

 

{gallery}Arhiv-Vodnikova/raziskovalne/2010/{/gallery}

(Skupno 62 obiskov, današnjih obiskov 1)