Umetnost je vtkana v vsa področja našega življenja, naše življenje bogati z glasbo, slikami, kipi, umetniško besedo. Srečanje z umetnikom smo na Ekonomski šoli Celje izvedli v dveh delih. Na prvem dogodku smo 27. januarja 2020 predstavili Aleša Hofmana, profesorja likovne umetnosti, ki poučuje na Ekonomski šoli Celje. Aleš Hofman ustvarja na področju slikarstva, kiparstva, grafike in poezije. Njegov umetniški talent se je pokazal že v rosnih letih.

Njegova največja strast je kiparstvo, material za njegove kipe je predvsem les. Slika v različnih tehnikah. Prvotno je slikal z oljem, tudi s tušem, uporablja tehniko pastel in še druge tehnike. V slikah je konj njegov najljubši motiv, navdih zanj je svoboda. Konje slika brez sedla in vedno v gibanju. Aleš je navdušen bralec in tudi pesnik, piše predvsem razpoloženjske pesmi. Živi umetnost, ki je zanj sestavni del življenja, z njo izraža svoje občutke in razpoloženja.

V torek, 11. februarja 2020, pa smo gostili umetnika Andreja Mratinkovića, profesorja likovne pedagogike, ob odprtju njegove razstave Čudeži. Namen razstave je prikaz dveh svetov, fizičnega in mističnega. Njegova umetnost se kaže skozi likovno ustvarjanje, kiparstvo, poezijo, grafično oblikovanje in umetniško fotografijo. Navdih za umetniško ustvarjanje črpa iz narave, prvinskosti in mističnosti. Eksperimentira z materiali, motivi in tehnikami. Ustvarja z glino, kavo in naravnimi pigmenti. V njegovem ustvarjanju igrajo pomembno vlogo simboli. V njegovih delih oživijo mistična bitja, angeli, zvezdni konji, velikani in samorogi. Navdih za pesnikovanje je našel pri pesniku Gregorju Strniši, ki je njegov veliki vzornik. Ob tej priložnosti nam je doživeto prebral svojo pesem Samorog.

Majda Lesjak, prof. 

 

(Skupno 747 obiskov, današnjih obiskov 1)