Že sedmič zapored je Društvo Radi pišemo z roko od 17. do 21. januarja 2022 pripravilo Teden pisanja z roko.

To je osrednji vseslovenski projekt, v katerem ozaveščamo strokovno in splošno javnostjo pomenu ohranjanja pisanja z roko.

Osrednja tema je bila Pišem z roko, ker …

Pozornost smo namenili predvsem pisanju z roko: boljši spomin, ustvarjanje več idej, dolgotrajnejša pozornost, celovitejše delovanje možganov, izražanje spoštovanja in naklonjenosti, izboljšanje finih motoričnih spretnosti, ohranjanje možganov v dobri formi, ko smo starejši …

Izpostavili smo pomen rokopisa za prihodnost človeštva.

Pisava je edinstven spomin človeštva in kot taka neponovljiv in unikaten del identitete vsakega posameznika.

Vsi se zavedamo, da pisanje z roko v digitalnem času izpodrivata tipkanje in drsanje po zaslonu.

Če parafraziram slovenskega pravnika in misleca dr. Marka Pavliha, bi lahko znova pritisnili na tipko Človek – na tipko, ki je ne bomo našli na raztreščenih tipkovnicah našega površinskega vsakdana, ampak globoko v sebi – do nje vodijo premišljene poteze naših življenjskih peres, ki črke povezujejo v besede, te pa v stavke in povedi.

O pomenu veščine rokopisa za razvoj fine motorike in posledično izjemno pomembnih nevroloških povezav, ki nastajajo v najzgodnejšem obdobju razvoja človeka, in o psihofizični kondiciji v jeseni naših življenj, ki jih spodbuja rokopis, najbrž ni potrebno izgubljati besed.

Pisanje z roko, še posebej s pisanimi črkami, velja že za pravi izziv za možgane. Pri njem se namreč vključi 12 možganskih centrov in 30 mišic. Naše možganske povezave so tako boljše, stvari si dlje zapomnimo in smo bolj ustvarjalni. Predvsem pa smo EDINSTVENI. Naša pisava je namreč izvirna in neponovljiva. Je skoraj kot naš prstni odtis.

Namen Tedna pisanja z roko je ozavestiti mlajše in starejše o pomenu pisanja z roko, jih spodbuditi, vzpostavit družbeno pozitiven odnos do pisanja z roko, poudariti pomen individualnosti, vplivati na razvoj fine motorike ter izraziti spoštovanje in naklonjenosti, saj je pisanje z roko bolj osebno.

Vsako leto izbere Društvo tri osebnosti, ki podpirajo ohranjanje pisanja z roko. Letošnji ambasadorji so pisatelj Tadej Golob, olimpijska zmagovalka Janja Garnbret in igralka Mojca Fatur.

Dejavnosti, ki smo jih izvedli v sklopu Tedna pisanja z roko:

Dijaki 1. a PTI, 2. a, 1. č so ustvarjali likovno pesem, latinsko »carmen figuratum«, katere zunanja oblika (s posebno oblikovanostjo verzov) predstavlja nek predmet. Ta je najpogosteje povezan z vsebino pesmi. Izbrane izdelke smo razstavili v učilnicah, na naši spletni strani in družbenih omrežjih.

Dijake Ekonomske šole Celje smo povabili, da na brezčrten papir s pisanimi črkami napišejo: »To je moja pisava. Ponosna (ponosen) sem nanjo, saj je izvirna in neponovljiva« in se podpišejo. Rokopise smo objavili na socialnih omrežjih in izbor tudi na naši spletni strani.

Dijaki 1. a PTI so lastnoročno zapisali citate književnikov na rdeče in rumene srčke, ki so jih nato dijakinje Patricija Arsenić, Vita Taja Cocej, Iva Čede, Klara Golib, Lara Kontrec in Aldijana Medić uredili, vse iz 2. a, uredile in izdelale plakat z naslovom »Pišem s srcem«.

Ana Gračnar, vodja projekta na EŠC

(Skupno 145 obiskov, današnjih obiskov 1)