V obdobju odraščanja se mladostnik sooča s številnimi spremembami. Mladostnik se z njimi lahko spoprime in jih sprejme, lahko pa pri tem vseeno naleti na težave, ki vplivajo na njegovo duševno zdravje. Mladi spoznavajo sebe v interakciji z okoljem, kar vpliva na njihovo počutje, doživljanje, samopodobo, vrednote in čustvovanje. Normalno je, da mladi v tem obdobju izkusijo stres in stisko. Problem nastane, kadar sta stiska in stres preveliki oviri pri vsakodnevnih dejavnostih.

V pomoč dijakom, ki se znajdejo v položaju, iz katerega ne vidijo izhoda, sva Anže Medved in Urh Grabnar iz 4. b kot del 4.IE v četrtek, 13. 4. 2023,  pod vodstvom mentorice Andreje Tanšek organizirala dogodek na temo duševnega zdravja mladih. Na predavanje sva povabila psihologa Domna Kralja iz Inštituta za javno zdravje. Dogodka so se udeležili dijaki 4. a, 4. b, 4. c, 2.a-pti in posamezni dijaki 3. b razreda skupaj z ravnateljico Metko Nosan in nekaterimi profesorji naše šole.

V prvem delu so Denis Štiglic, Ema Tkauc in Gal Turecki, dijaki 3. b, ki so zaposleni v UP Mojacasa, predstavili skrb za zdravje na delovnem mestu. Z nami so delili 10 nasvetov za zdrav življenjski slog mladih, z Urhom Grabnarjem pa smo izvedli Minuto za zdravje, ki jo dijaki UP Mojacasa redno izvajajo na delovnem mestu.

Dogodek sta z glasbo popestrili Julija Dermol in Nika Praznik iz 4. a, pesmi Karla Destovnika – Kajuha in Toneta Pavčka pa je recitirala Ema Kocjanc iz 4. b.

V drugem delu je psiholog Domen Kralj predstavil, kako skrbeti za duševno zdravje. Izpostavil je, da je stres vsakodnevno prisoten v življenju, problem pa nastane, kadar ga je preveč. Izpostavil je najpogostejše duševne bolezni in stiske mladostnikov ter predstavil tehniko sproščanja z vizualizacijo, s katero si v takšnih primerih lahko pomagamo sami. V živo smo izvedli tehniko sproščanja. Predstavil je tudi spletno svetovalnico To sem jaz, Klic v duševni stiski in Tom telefon. Na vse te svetovalnice se lahko obrnemo, kadar smo v stiski ali potrebujemo pomoč.

Kot organizatorja dogodka sva se ob nalogi za 4. IE zelo veliko naučila, saj je bila izvedba takšnega predavanja za naju nekaj povsem novega. Ponosna, da sva ga uspešno izpeljala, hkrati pa naredila nekaj koristnega s področja zdravja za dijake naše šole, se zavedava, da je zdravje naše največje bogastvo.

Po koncu predstavitve sva prisotne dijake poprosila za mnenje o dogodku. Zapisali so naslednje.

Pogovor s psihologom Domnom Kraljem je bil za zdravje mladih zelo podporen, saj smo spoznali veliko novih vsebin za krepitev duševnega zdravja. Skupaj s predavateljem smo izvedli kratko meditacijsko tehniko za hitro sprostitev, z Urhom pa smo izvedli minuto za zdravje, ki smo jo pri profesorici Tanšek izvajali že od drugega letnika naprej. Dogodek je bil zelo razgiban, saj je bil popestren z glasbo in poezijo Karla Destovnika – Kajuha in Toneta Pavčka. Predavatelj je imel dobre metode predavanja in povezovanja z mladimi. Želiva si, da bi se organiziralo še več takšnih koristnih predavanj na šoli.

Maruša Mastnak in Marina Bele, 4. b

 

Predstavitev nam je bila všeč, saj je zelo popestrila običajni pouk. Veliko novega smo izvedele o zdravju, hkrati pa smo se lahko sprostili in izvedli Minuto za zdravje. Predavatelj je dobro predaval, se povezal z nami in pridobil našo pozornost, zato so dijaki zelo aktivno poslušali in se vzorno obnašali. Želimo si še več takšnih predavanj, še    posebej na temo sproščanja in krepitve zdravja, saj so te aktivnosti vse bolj potrebne glede na stresno dogajanje v zadnjih letih.

Laura Vaš, Tjaša Majcen in Leja Divjak, 4. b

 

Predavanje je bilo poučno in zanimivo. Veliko smo se naučili o pomembnosti duševnega zdravja. Predavatelj ni samo predal novega znanja, ampak se je tudi povezal z nami, kar je naredilo predstavitev še bolj zanimivo.

Despina Atanasova in Ditmire Arifaj, 4. b

 

Predstavitev mi je bila všeč, saj je bila poučna in hkrati zelo zanimiva. Izvedel sem, kako pomembno duševno zdravje vpliva na nas.

Edvin Suljić, 4. b

 

Dogodek je bil super izpeljan, saj sta se Urh in Anže dobro organizirala in vodila celotni dogodek. Všeč mi je bilo tudi, da sta vključila učno podjetje Mojacasa kot del medrazrednega sodelovanja. Zraven je lepo sodila minutka za zdravje, ki jo pri predmetu Trženje večkrat na kratko izvedemo za krepitev zdravja. Tema dogodka  je bila, glede na današnje čase, zelo aktualna, saj je vedno več problemov z depresijo in drugimi mentalnimi težavami med nami. Pohvale Urhu in Anžetu za tako dobro  izpeljan dogodek, z željo, da jih bo naslednje leto še  več.

Lucija Kronovšek, 2. b

 

Krasna izkušnja, izjemno medrazredno sodelovanje. Všeč mi je bilo, da so na dogodku izpostavili, da pri mentalnem zdravju včasih rabimo pomoč in da s tem ni nič narobe.

                                                                                   Tanja Papeš, 4. a

 

Dogodek je bil zelo zanimiv in poučen. Najbolj všeč mi je bila glasbena popestritev in minutka za zdravje, ki jo pri predmetu zavarovalništvo v okviru vsebin o zdravju že izvajamo.

Kaja Titovšek, 4. a

 

Eden najboljših dogodkov, ki sem jih obiskal. Meni je bila najbolj všeč Minutka za zdravje.

Anže Cilenšek Čuk, 2. b

Menim, da je bilo dogodek odlično voden in tema, o kateri se je govorilo, je bila zelo poučna in posebej koristna za današnji čas. Minutka za zdravje je bila zelo dobra ideja.

Lovro Praprotnik, 2. b

(Skupno 371 obiskov, današnjih obiskov 1)