PROJEKT SEVER — JUG: PARTNERSTVA ZA PRAVIČNEJŠI SVET MED EVROPSKIMI IN AFRIŠKIMI ŠOLAMI

 

Nevladna organizacija za mednarodno prostovoljno delo Zavod Voluntariat skupaj s tremi partnerskimi organizacijami izvaja dvoletni program, v katerem 16 evropskih srednjih šol iz Bolgarije, Madžarske, Danske in Slovenije sodeluje s 16 afriškimi šolami iz Gane, Kenije in Sierre Leone.

Cilji sodelovanja so zavedanje, da smo del globalnega sveta, boljše razumevanje globalnih izzivov in iskanje globalnih rešitev.

Vzpostavili smo sistem šolskih partnerstev in tako poskušali poiskati globalne rešitve preko IK-tehnologije in osebnih stikov, ne samo z afriškimi, ampak tudi z evropskimi partnerji.

Ekonomska šola Celje, gimnazija in srednja šola, sodelujejo s Christian Methodist SHS Akra, Gana. Naše sodelovanje se je pričelo avgusta 2013, ko so nam na Voluntariatu poiskali sorodno šolo. Sodelovanje se je pričelo preko Facebooka, ko sva s profesorjem Rychyem vzpostavila stik in sodelovanje se je pričelo.

 

foto: H. Mešnjak, I. Kolenko

{gallery}Gana/{/gallery}

 

Z dijaki smo ustvarili Facebook skupino, kjer redno klepetamo, uporabljamo pa tudi Skype. Dijaki se pogovarjajo o vsakodnevnih težavah pri pouku, tako eni kot drugi imajo obdobja ne dela, čakanje počitnic in konec šolskega leta, kritizirajo učitelje in ugotavljajo, da je povsod enako. Tudi učitelji imamo podobne težave.

V marcu 2014 so se Ganci pripravljali na obletnico samostojnosti svoje države. Zato so nam predstavili preteklost države. Gana je mlada država, samostojnost je dobila leta 1957. Predstavili so krajši film o zgodovini, mi pa smo jim predstavili kratko zgodovino naše države.

Poleg stalnega sodelovanja preko interneta, smo v šoli pripravili nekaj delavnic za dijake na temo Afrika, kjer smo spoznavali preteklost političnih struktur v svetu in pomembne osebnosti Afrike.

S pomočjo Voluntariata in Sloge smo pripravili delavnice o Pravični trgovini, ki jo je vodil gospod Rene Suša. Udeležili so se je dijaki drugih letnikov, ki sodelujejo v projektu. Vse aktivnosti v zvezi s projektom so vedno dobro obiskane, saj so dijaki z njimi zelo zadovoljni.

Septembra 2013 so slovenski učitelji iz štirih sodelujočih šol obiskali Akrro in se srečali s partnerji. Izmenjali so si delovne izkušnje in spoznavali južni del Gane. Predstavili so ideje skupnega projekta in se dogovorili, kako bomo sodelovali. Učitelji so ob vrnitvi domov predstavili partnersko šolo, izobraževanje, bivanje in način življenja.

V avgustu 2014 je potekal mednarodni poletni tabor v Sloveniji, na Jezerskem, ki se ga je udeležilo 64 dijakov in 16 učiteljev iz štirih partnerskih evropskih držav. Sodelovali so dijaki in mentorji iz Madžarske, Danske, Bolgarije in Slovenije. Slovenijo so predstavljali dijaki in dijakinje iz ŠCPET Ljubljana, Srednje gostinske šole Maribor, Šolskega centra Ravne na Koroškem in dijaki Ekonomske šole Celje. Na taboru so se seznanili z neenakostjo, medkulturnostjo in globalizacijo.

V okviru projekta Sever — jug: partnerstva za pravičnejši svet med evropskimi in afriškimi šolami, je na študijski obisk med 6. in 14. septembrom 2014 prišlo 5 učiteljev ter koordinator projekta iz Gane.

Glavne aktivnosti projekta so oblikovanje skupne spletne platforme za izmenjavo informacij, razvoj priročnika za učitelje, vzpostavitev partnerstev med šolami, skupni učni načrt na temo razvojnih ciljev tisočletja, skupni razvoj projektov slovenskih in ganskih dijakinj in dijakov.

V torek 9. in v sredo 10. septembra so bili učitelji iz Gane gostje Ekonomske šole Celje, gimnazije in srednje šole. Zastavili smo si načrt enoletnega sodelovanja, se srečali z njihovimi dijaki, jih poučevali ter hkrati doživeli kar precejšen kulturni šok, saj je življenje v Gani popolnoma drugačno od našega. Kot mi v Gani, so tudi oni doživeli marsikakšno neprijetnost in na videz nemogočo situacijo.

Pregledali smo zastavljeno delo z vsemi partnerji in z zadovoljstvom ugotovili, da smo večino programa izpeljali. Manjka še obisk Madžarskih kolegov v Sierre Leone, ki v tem trenutku ni izvedljiv zaradi zdravstvenih razlogov v državi.

Srečanje z dijaki je bilo v Gani in pri nas prisrčno, zanimivo in poučno. Dijaki in učitelji so razpredali o vseh mogočih stvareh v razredih in na hodnikih. Za ene in druge je bilo druženje prijetno. Kolegom iz Gane je naša država všeč, zanimivo je, koliko družin se sprehaja po mestu, koliko ljudi kolesari, kako smo prijazni in kako čisto je. Zanimala jih je naša preteklost, zato smo jim v Celju pokazali razstavo Celje pod Celjem, pogledali smo si osrednjo knjižnico, kjer so bili presenečeni nad knjigami in tehnologijo. Pri njih imajo samo šolske knjižnice z najnujnejšo literaturo in učbeniki. Z zanimanjem so si ogledali trening umetnostnih drsalk, kjer so se prvič srečali z ledom in presenečeno opazovali mlade drsalke.

V četrtek so naši gostje sodelovali na okrogli mizi o neokolonializmu in modernem suženjstvu v Ljubljani, obiskali pa so tudi Ministrstvo za zunanje zadeve.

V petek so se odpravili na izlet po Sloveniji, obiskali so župana Pirana, gospoda Petra Bossmana, ki prav tako kot naši gostje prihaja iz Gane. Srečanje je bilo prijetno, polno nostalgije in prijateljstva. Obiskali so še Azilni dom v Postojni in Postojnsko jamo. Jama je bila pravo doživetje in nekaj novega, drugačnega in zelo zanimivega.

V soboto so se sprehajali po Ljubljani in obiskali trgovske centre, ki so popolnoma drugačni kot v Gani, a kljub temu vznemirljivi. Na trenutke so se počutili izgubljene.

V nedeljo so se odpravili domov. Iz letališča Benetk so poleteli v Amsterdam in v Akrro.

mag. Helena Mešnjak

 

 

(Skupno 77 obiskov, današnjih obiskov 1)