slika tekstilka

 

V Sloveniji zavržemo kar 17.000 ton tekstila na leto, podarimo in predelamo pa le 15 % odsluženih oblačil. Večina odpadnega tekstila tako pristane na deponijah in obremenjuje okolje, saj je tekstil slabo razgradljiv.
Zato smo se odločili, da bomo v okviru programa Ekošola, v sodelovanju s podjetjem Interseroh, izvedli ozaveščevalno akcijo »BODI PRIJATELJ OKOLJA« in organizirali zbiranje odsluženega tekstila in obutve, ki omogoča, da se odslužena oblačila in obutev ponovno in koristno uporabi.

 

Te možnosti so:
– ponovna nošnja (odslužena oblačila se popravijo in osvežijo in so na prodaj v posebnih trgovinah),
– ponovna uporaba (novi izdelki nižje kakovosti: npr. krpe za industrijsko rabo),
– nadgradnja (izdelki višje kakovosti: npr. prti, predpasniki, dizajnirana nova oblačila),
– recikliranje (surovina za pripravo npr. tekstilnih vlaken, filca) in
– energetska izraba kot zadnja možnost.

Podjetje Interseroh v dosedanjo verigo »proizvajalec – trgovina – kupec – uporabnik rabljenega tekstila – odpad« vnaša povratno zanko tako, da namesto odpada vpelje »sortiranje – predelava – proizvajalec«.
Dijakinje 1. D so na to temo pripravile tudi razstavo, s katero nas želijo osvestiti o pomenu odgovornega ravnanja s surovinami in odpadki.
Z zbiralno akcijo odsluženega tekstila in obutve smo pričeli meseca novembra in bo trajala vse do marca prihodnjega leta.

Akciji smo se pridružili vsi, tako zaposleni, kot tudi vsi dijaki in njihovi domači. Na ta način bomo prispevali k zmanjšanju odloženega tekstila ter zmanjšani obremenjenosti okolja.
Zatorej, pobrskajmo po omarah in zagotovo se bodo našle stvari, ki jih ne potrebujemo ali bi odslužene pristale v običajnih koših za smeti.

 

Alenka Pavlin in Tatjana Trupej

 

DSC 0015

(Skupno 70 obiskov, današnjih obiskov 1)