Vodje omizij med predstavitvijo idejCelje, 28. september 2016 – V Celjskem mladinskem centru so mladi razpravljali o pomenu pravilnega ravnanja z e-odpadki in odpadnimi baterijami. Udeleženci delavnice »E-odpadki in naše okolje« so iskali načine, kako zmanjšati vpliv tovrstnih odpadkov na okolico. Organizirana je bila v sklopu projekta LIFE Gospodarjenje z e-odpadki s sloganom E-cikliraj pod vodstvom družbe ZEOS, d.o.o. v sodelovanju z Zavodom Mladinska mreža MaMa.

Udeleženci Ekonomske šole Celje – 2. C razred, Srednje zdravstvene šole in Srednje gostinske in turistične šole iz Celja so se na dogodku na šestih omizjih lotili vnaprej dodeljenih e-naprav. Ob vodenju moderatorjev Branke Biček Bizant (ZEOS, d.o.o.), Maje Hostnik in Davida Banoviča(Mreža MaMa), Maje Nikodijevič in Klare Žmajde (Celjski mladinski center) ter Helene Kojnik(Simbio, družba za ravnanje z odpadki d.o.o.) so iskali odgovore ter rešitve za njihovo ločevanje, ki so jih na koncu tudi predstavili vsem zbranim. Tekmovali so tudi v kvizu in iskali ideje za slogane – stavke, ki pozivajo potrošnike k E-cikliranju. Tako smo dobili nekaj inovativnih sloganov kot so:

  • E-cikliraj, profitiraj!;
  • Bodi kul, E-cikliraj, varuj naravo!;
  • Zbiraj, E-cikliraj, ločuj – naravo obvaruj!;
  • Ločuj in naravo varuj z E-cikliranjem;
  • Stari in mladi E-ciklirajo radi, pridruži se še ti, E-ciklirajmo vsi!.

Direktorica Zavoda Mladinska mreža MaMa je na dogodku povedala: »Mreža MaMa skupaj z mladinskimi centri skrbi za aktivno udeležbo mladih. Ker je za mlade varovanje okolja izrednega pomena in ob zavedanju, da je svetla prihodnost prav v aktivnemu vključevanju, z družbo ZEOS sodelujemo pri projektu E-cikliraj.«

 

Po drugem dogodku v Celju sledi še več dogodkov po Sloveniji in verjamemo, da bomo skupaj, tudi z javnimi službami za zbiranje odpadkov, mlade na pravi način informirali o pomenu zbiranja in ločevanja e-odpadkov ter jih spodbudili, da začnejo razmišljati o temah, ki jih zanimajo. Veseli smo, da so mladi v Celjskem mladinskem centru zelo aktivno sodelovali in pokazali, da jim je mar za okolje, v katerem živijo.

Udeleženci so se na dogodku seznanili z vsemi zbirno predelovalnimi skupinami e-odpadkov in odpadnih baterij, s pomembnimi aktivnostmi projekta in zakaj je pomembno, da se e-odpadke in odpadne baterije e-ciklira. Spoznali so lokacije uličnih zbiralnikov v svojih občinah in nekaj ostalih načinov pravilnega rokovanja z e-opremo. Dotaknili pa so se tudi obdelave in ponovne uporabe tovrstnih odpadkov.

 

(Skupno 86 obiskov, današnjih obiskov 1)