Ob zaključku dijaškega tekmovanja Generacija €uro je Banka Slovenije vse člane letošnjih ekip ter njihove mentorje v ponedeljek, 16. 4. 2018, povabila na prireditev, s katero so zaokrožili letošnje tekmovanje.

Tekmovanje ima tri kroge. V prvem krogu je potrebno vsaj 90-odstotno uspešno rešiti spletni kviz o monetarni politiki, ECB in delovanju evrosistema. Kviz je reševalo 38 ekip iz 18 šol po Sloveniji.

V drugi krog je Banka Slovenije povabila 26 ekip. Naloga dijakov je bila napisati referat o napovedi višine obrestne mere, ki jo napove Svet ECB na seji Sveta ECB, vključno z obrazložitvijo svoje odločitve. Ob zaključku časovnega roka (15. 2. 2018) je prejela referate 15 ekip.

Komisija Banke Slovenije je izbrala 6 ekip za predstavitev referatov v III. krogu tekmovanja na Banki Slovenije. To sta bili dve ekipi z Gimnazije Poljane v Ljubljani in ekipe iz Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani, z Gimnazije Franceta Prešerna iz Kranja, s Srednje šole Josipa Jurčiča iz Ivančne Gorice ter prvič tudi naša ekipa drugošolcev, z imenom Ekonomci.

Vseh šest ekip je 29. 3. 2018 pred komisijo predstavilo svoje naloge, komisija pa je izbrala tisto, ki jih je najbolj prepričala. Letošnji zmagovalci, ki so za nagrado že obiskali ECB v Frankfurtu¸ so dijaki tretjega letnika in prihajajo z Gimnazije Poljane v Ljubljani.

Zmagovalci so nam včeraj predstavili svojo predstavitev. S svojim nastopom so nas prepričali, da vedo, kaj se dogaja v Evropski centralni banki. Ob tem je potrebno zapisati, da te dijake ekonomija resnično zanima, saj prihajajo s splošne gimnazije, kjer v predmetniku nimajo ekonomije.

Z naše šole smo se zaključka udeležili predstavniki obeh ekip, celotna finalna ekipa Ekonomci ter polovica ekipe Metulji ter njuni mentorici.

Sodelujočim dijakom mentorici iskreno čestitata in želita, da bi naša šola tudi z naslednjimi generacijami ohranjala uspešno sodelovanje na tem tekmovanju.

Zapisala: Katja Fras Budna

(Skupno 101 obiskov, današnjih obiskov 1)