PODNEBNE SPREMEMBE: DOGODEK OB DNEVU ZEMLJE

 Vpliva sedanjih netrajnostnih proizvodnih modelov in potratnega načina življenja ne moremo več ignorirati. Nujno potrebujemo novo globalno pogodbo z naravo. Smo prva generacija, ki ve, da uničuje naš planet, in zadnja, ki lahko kaj naredi v zvezi s tem.

V torek, 23. 4. 2019, bomo na šoli izvedli predavanja in delavnice na temo podnebnih sprememb.  Nezaključni letniki bodo pri tem aktivno sodelovali, zaključni letniki, 1. A PTI in 2. Č pa bodo imeli pouk, »Zeleno« malico pa ob 10.25.

Dan bomo začeli ob 7.30 v predavalnici šole s predavanjem in delavnico profesorice Marije Vodušek z naslovom Podnebne spremembe. Predavanje bo trajalo 60 minut in bo namenjeno naslednjim razredom:

1. A – Jasmina Bornšek, Vida Hrovat (U 201)

1. C – Sonja Salobir Lindsay (U 202)

2. B – Alenka Pavlin  (U 332)

2. C – Melita Podgoršek (U 317)

Po predavanju boste dijaki s spremljevalci odšli v razrede, kjer si boste ogledali predavanje klimatologinje dr. Lučke Kajfež Bogataj. Po ogledu filma bo 30-minutni odmor za malico. Pričetek malice bo ob 9.45.

Ob 10.15  se vrnete v razrede, kjer boste nadaljevali z delom. Na koncu boste reševali kviz, najboljši dijaki bodo nagrajeni. Ob približno 11.30  boste dijaki pričeli z zaključnim ustvarjalnim delom, in sicer; vsak od vas bo napisal na listič kakšno misel, zaobljubo ali haiku, morda bo kaj narisal…. v zvezi s podnebnimi spremembami ali o počutju in razmišljanju o samem dogodku in se na listič tudi podpisal. Te listke boste nato prilepili na plakat, plakate pa boste razstavili v avli šole.

S seboj prinesite  pisala, lepilo in kakšno barvico.

___________________________________________________________________________

1. Č – 303

1. D – 303

(V predavalnici: Helena Mešnjak, Tatjana Trupej; Spremstvo v park: Olga Iskra, Aleš Hofman)

 Z delom boste pričeli ob 8.45 v predavalnici šole, kjer bo profesorica mag. Helena Mešnjak pripravila predavanje in delavnico na temo podnebnih sprememb, solidarnosti in revščine, predvsem v Afriki, ki bo trajala 60 minut. Ob 10.00 bo sledil 30-minutni odmor za »zeleno« malico. Ob  10.30 boste s spremljevalcema odšli v park, kjer boste skupaj s profesorji športne vzgoje izvedli »tek podnebne solidarnosti«, s predvidenim začetkom ob 11.00. Pomagali boste graditi krog solidarnosti okoli planeta Zemlje (40.075 km). Do sedaj je pretečenih že približno 70 % poti.

Dijak/dijakinja, ki bo pretekel/la največ kilometrov, bo prejel/a praktično nagrado. Po končanem teku boste odšli domov.

S seboj ta dan prinesite beležko, pisalo, opremo za šport in steklenico z vodo.

__________________________________________________________________________

1. E – Darinka Prislan ( U 302)

2. E, 3. E – Marjana Gajšek (U 301)

Z delom boste začeli  ob 9.00.

Predavateljici UMANOTERE bosta izvedli predavanja in delavnice na temo podnebnih sprememb. »Zelena« malica bo ob 10.35.  

Po zaključenih delavnicah boste poslušali objavo preko šolskega radia, nato pa pričeli z zaključnim ustvarjalnim delom, in sicer: vsak bo napisal na listič kakšno misel, zaobljubo ali haiku, morda bo kaj narisal…. v zvezi s podnebnimi spremembami ali o počutju in razmišljanju o samem dogodku in se na listič tudi podpisal. Te listke boste nato prilepili na plakat, plakate pa razstavili v avli šole.

S seboj prinesite beležko, pisalo, lepilo in kakšno barvico.

___________________________________________________________________________

3. c Mateja Volk (športni dan)

Navodila za športni dan vam bo osebno podala profesorica Mateja Volk. 

___________________________________________________________________________

Ta dan bo druženje potekalo na povsem drugačen način kot smo ga vajeni. Verjamemo, da bomo pri delu uživali, se vsi veliko naučili in spoznali, kako lahko vsak od nas naredi nekaj koristnega – ne le zase, temveč tudi za naš čudovit planet. 

Vabljeni, da projektni dan zabeležite tudi s kakšno fotografijo, ki jo posredujte mentorjem ali razredniku.

Mentorice: Marija Vodušek, Tatjana Trupej, Marjana Gajšek in Alenka Pavlin

Marija Vodušek, organizatorica IND-OIV

(Skupno 495 obiskov, današnjih obiskov 1)