Feri Lainšček, pesnik, pisatelj, scenarist, dramatik, je eden redkih kulturnikov, ki se preživlja izključno s kulturo. Lainšček je pesnik, ki ga je zaznamovalo Prekmurje,  pokrajina s svojo neskončno ravnico. Poje o reki Muri, ki se leno vije po ravnicah, o vetru, štorkljah, ciganih, divjih konjih in svobodi. Njegove pesmi so oblikovno preproste in spevne, izpovedujejo ljubezenska čustva v vseh možnih odtenkih, od silovite medsebojne predanosti, osamljenosti do nesrečne ljubezni. Preprosti verzi s prijetnim zvenom sežejo do srca. Številne njegove pesmi so uglasbene. Njegove pesmi izvajajo najrazličnejši izvajalci, od zborovskih zasedb, pevcev resne in zabavne glasbe. Ena izmed najbolj znanih izvajalk Lainščkove poezije je pevka Ditka, ki jo pesnik spremlja na večini njenih koncertov.

Feri Lainšček je umetnik, ki ga odlikuje strast do ustvarjanja. Navdih je zanj fasciniranje nad svetom. Kot je sam nekoč izjavil, mu je dano svet videti z očesom srca.

V mesecu oktobru smo na šoli pripravili razstavo njegove ljubezenske poezije z naslovom Sama bova sredi trav, v kateri smo povezali izbrane verze z umetniško skico, podobo divjih konj, ki jo je prispeval profesor Aleš Hofman. Plesočo ciganko je narisala dijakinja Katarina Ezgeta iz 1. e, ki je razstavo tudi oblikovala.

Želimo si, da bi v tem šolskem letu pripravili recital njegove poezije in se z njim predstavili javnosti.

Pesnik pravi, da so njegove pesmi kot ptice. Po nastanku jim dovoli, da odletijo in živijo po svoje. Tiste, ki preživijo, se mu na nek način vrnejo in jih uvrsti v knjigo.

Vsak jezik ima svojo lastno poezijo in vsak človek ima svoj ključ do poezije. Zaključimo lahko z njegovimi verzi:

 

Pridi ljubi, pridi zdaj, greva čez ravnice,

Sama bova sredi trav in nad nama ptice.

Tam, kjer divji mak cveti, vse diši od sreče,

ker te moje ustnice zate so rdeče.

 

Upamo, da vam je Lainščkova poezija všeč, morda boste dobili navdih, da boste začeli brati poezijo, morda boste sami napisali kakšno pesem. Najboljša pesem se vedno zgodi  v glavi, zato vam želimo veliko ustvarjalnega navdiha. Vabljeni ste tudi v bralni krožek za dijake, kjer lahko razvijete svoje talente. Vabljeni ste vsi, ki imate veselje do branja, petja, plesanja, javnega nastopanja in igranja na kakšen instrument. Bralni krožek bo deloval, ko se ponovno vidimo v šoli.

Majda Lesjak, prof.

(Skupno 448 obiskov, današnjih obiskov 1)