Svetovni dan Zemlje obeležujemo 22. aprila. Letos ga obeležujemo že 51. leto zapored, v kar 192-tih državah sveta. Naš planet je lep, a njegovo gostoljubnost izkoriščamo, ga izčrpavamo in uničujemo, zato s tem dogodkom opozarjamo na ranljivost in enkratnost planeta, na katerem živimo. Z ozaveščanjem o pomenu zdravega okolja, ki se ga v času pandemije koronovirusne bolezni še toliko bolj zavedamo, se praznovanju Svetovnega dneva Zemlje pridružujemo tudi v Sloveniji.

Kljub poudarjanju, kako zelo pomembno je odgovorno ravnanje z odpadki, varčevanje s pitno vodo in energijo in kako pomemben je odgovoren odnos do gozdov in živali, se ljudje danes premalo zavedamo dejstva, da je naša Zemlja minljiva in ranljiva. Najbolj jo ogroža človek, zato dan Zemlje ni namenjen samo večji ozaveščenosti o okoljskih problemih, ampak tudi razmišljanju o lepotah narave in ohranjanju le-teh.

Dijaki 3. a-razreda učnega podjetja Zate, d. o. o., aktivno sodelujemo z zbiranjem zamaškov za društvo Vesele nogice. Društvo posebno pozornost posveča otrokom, ki so že v svojih rosnih letih soočeni s posledicami hudih bolezni ali poškodb in so zato prikrajšani za brezskrbno otroštvo.

Vsak zbrani kilogram zamaškov in papirja, vsaka odpadna kartuša, se finančno ovrednoti in pripomore, da lahko vsaj malo olajšamo pot do napredka Veselim nogicam z dodatnimi fizioterapijami, saj jih država nudi v mnogo premajhnem obsegu.

Dijaki Larisa Bernard, Gal Guček, Tjaša in Maša Dežmarić, Anile Cocaj, Nik Ćirović in Martin Deželak so skupaj z mentorico Andrejo Tanšek povezani v učno podjetje Zate, d. o. o.  Zamaške so zbirali že v preteklem šolskem letu skupaj z njihovo koordinatorico Eko šole, Tatjano Trupej. V novem šolskem letu so k sodelovanju povabili kavarne, frizerske salone in podjetja z namenom, da se zbere čim večja količina pokrovčkov, starega papirja in kartuš.

Predsednica društva Vesele nogice se je 8. aprila 2021 zahvalila v časopisu Novi tednik vsem dijakom in zaposlenim na Ekonomski šoli Celje, posebno še dijakom 3. a-razreda, Larisi Bernard, Galu Gučku, Tjaši in Maši Dežmarić, Niku Čiroviću, Anile Cocaju, Martinu Deželaku ter vsem, ki aktivno sodelujejo v projektu, z naslednjimi besedami:

»V veselje in čast nam je, da so med našimi podporniki tudi dijaki in zaposleni na Ekonomski šoli Celje. Zahvaljujem se mentoricama, profesorjem in vodstvu za aktivno in spodbudno sodelovanje. Še posebej nas veseli, da je med podporniki projekta toliko mladih, ki so s svojo pozitivno energijo, zrelostjo in solidarnostjo lahko v ponos tako svoji generaciji in tudi mnogim starejšim. S svojimi pozitivnimi dejanji dokazujejo, da še vedno velja, da na mladih svet stoji.«

Veseli smo bili pohvale v tiskanem mediju Novi tednik, dejavnosti bomo nadaljevali tudi v prihodnje. Na šoli smo ob Svetovnem dnevu Zemlje pripravili posebne zabojnike in razstavo, ki sta jo pripravili Renata Zajc in Maja Pikl, obe dijakinji poklicnega tečaja. Maja Pikl je razstavo popestrila z ročno izdelanim plakatom in risbo Zemlje z masko, ki opozarja, da se je v zadnjih letih pandemija koronavirusne bolezni dotaknila tudi Zemlje. Pri tem je uporabila odpadni papir. Za spletno in Facebook stran naše šole so dijaki Maša in Tjaša Dežmarič, Gal Guček in Anile Cocaj oblikovali majice z motivacijskimi napisi, ki nas spodbujajo k bolj čistemu planetu in njegovemu ohranjanju.

Želimo, da Svetovni dan Zemlje ne bi bil samo danes. Vsak dan lahko naredimo nekaj, s čimer ga bomo ohranili v boljši kondiciji, za kar vam bodo hvaležne tako naslednje generacije kot tudi naš planet.

Rebeka Kubale, 3. a, z mentorico Andrejo Tanšek, EKOŠOLA

(Skupno 183 obiskov, današnjih obiskov 1)