V torek, 6. 2. 2024, smo se dijaki 2. b-razreda Ekonomske šole Celje udeležili Kariernega sejma za mlade v Celjskem mladinskem centru (MCC). Na začetku nam je svetovalka s področja Evropske komisije predstavila možnosti opravljanja dela in možnosti zaposlitve v državah Evropske unije. Nato smo prejeli informacije o nadaljevanju izobraževanja na višjih strokovnih šolah.

Med kratkim odmorom smo si ogledali tudi stojnice in pridobili informacije o delovanju FURS-a.

Po odmoru sta se predstavili podjetji, in sicer večje (Cetis, d. d.) in družinsko (Vivapen d. o. o.). Najprej je poslovanje podjetja in zaposlovanje predstavila Nikolina Cizej, vodja kadrovsko-splošne službe v podjetju Cetis, d. d. Spregovorila je o aktualnih izzivih pri zaposlovanju in pričakovanjih, ki jih imajo do potencialnih kandidatov oz. novozaposlenih delavcev. Nato je spregovorila Petra Melanšek, direktorica Vivapena, d. o. o., ki je kratko predstavila vsakdanji potek dela in kompetence, ki jih pričakujejo od bodočih zaposlenih. Obe sogovornici sta odgovorili še na nekaj vprašanj. Pojasnili sta dijaške in študentske ugodnosti; obe podjetji namreč nudita štipendije, počitniško delo in praktično izobraževanje.

Pripravili so tudi vprašalnik, v katerem smo lahko dijaki izrazili svoja pričakovanja glede bodoče zaposlitve oz. opravljanja dela. Na dogodku smo prejeli koristne informacije, povezane z nadaljnjim izobraževanjem in  vstopom na trg dela po zaključku šolanja.

Zapisale Adelisa Medić, Learta Bytyqi in Nina Boršič, dijakinje 2. b-razreda

(Skupno 77 obiskov, današnjih obiskov 1)