Krakovski izziv v podjetništvu

 krakovske_zmajc48dice_14

POTOVANJE

Pot do naše destinacije Poljske se je začela v nedeljo, 23. 2., po običajnem kosilu z govejo juhico. Na odhodnem mestu je bilo slovo od domačih kar težko. Na poti do letališča smo bile vse bolj tihe, saj nismo vedele, kaj pričakovati. Med čakanjem na let so se že začela plesti prva prijateljstva. Ljubezenskih pogledov tukaj ni bilo, saj so se fantje Krakova kar malo ustrašili. Na letalu je bilo nekaj erazmovk prvič, a smo presenetljivo dobro opravile s tem izzivom. Med potovanjem smo imele malo slabše vreme in občutile nekaj turbulenc, a smo se s polno mero adrenalina hkrati veselile naše končne destinacije – Krakova – in novih doživetij.

BIVANJE

Nastanjene smo bile v dveh apartmajih v centru mesta. Ta izkušnja nas je naučila precej novih spretnosti, hkrati pa nam je omogočila prijetno druženje in ustvarjanje, kadar koli smo si ga zaželele.

PRAKTIČNO USPOSABLJANJE

Naše praktično usposabljanje je bilo izredno zanimivo, daleč od dolgočasnega. Vsako jutro se nam je naš mentor Russell pridružil na zajtrku in nas kasneje pospremil v judovsko četrt, kjer smo zasedle prikupen prostor enega od tamkajšnjih podjetij. Bile smo erazmovke, ki smo vsako jutro potrebovale kavo, kaj pa drugega. Naš mentor nam je pogosto svoje prihranke podaril za kavico in nekaj mleka. Naše usposabljanje je potekalo deloma v dopoldanskem in deloma v popoldanskem času, 6 ur dnevno smo se posvečale strokovnim temam.

Usposabljanje je bilo zasnovano na teoriji in praksi iz ekonomije oziroma podjetništva. Teorijo, ki nam jo je mentor predstavil, smo tudi preizkusile v praksi. S tem smo krepile kreativnost, inovativnost, organiziranost, nastopanje pred publiko, nadgrajevale svoje znanje angleščine in iz dneva v dan postajale samozavestnejše. Delo je potekalo v skupinah, tovrstni pristop k delu nas je medsebojno bolj povezal in posledično smo se bolje spoznale. Postale smo bolj komunikativne in hkrati manj sramežljive.

Mentor nas je ob delu usmerjal in nam svetoval, rešitve pa vedno povedal posredno. Vse smo bile z njim zelo zadovoljne in ob slovesu kar malo žalostne. Poleg strokovnega vodenja nam je nemalokrat podajal tudi povsem življenjske napotke in nas spodbujal, da ob delu vedno razmišljamo izven okvirjev.

HRANA

Poljska kulinarika je zelo podobna naši, razlika je le v tem, da jo pripravljajo malo drugačne – dodajajo ogromno začimb. V primerjavi s slovensko hrano je veliko bolj pekoča. Na meniju za kosilo je vedno juha, ki pa jo pripravljajo iz najrazličnejših sestavin. Najbolj nenavadno se nam je zdelo, da namesto zelene solate pri vsaki jedi jedo sadje, če pa zelena solata vendarle je, ne vsebuje kisa. Glede hrane je bilo za nas zelo lepo poskrbljeno, saj je bila okusna, za večerjo pa smo si velikokrat kar same izbrale svoj meni.

PROSTI ČAS

Prosti čas smo porabile za druženje, kuhanje zdrave hrane, gledanje filmov na Netflixu, pospravljanje, nakupovanje, vadbo, raziskovanje mesta, tradicionalne hrane in kulturnih znamenitosti. Mesto smo raziskovale s tramvajem in peš. Sprehajale smo se po parkih, ob reki, po glavnem trgu, raziskovale ulice, odšle tudi na grad in na kavo.

VODENI OGLEDI

Dvakrat tedensko smo imeli vodene oglede z našim vodičem Kornelom. Ogledali smo si velik del Krakova, ko pa je bilo slabo vreme, smo si ogledali razne muzeje in galerije. Najbolj nam je bil všeč pohod na hrib Kosciuszko, s katerega smo imeli pogled na celo mesto. Ogledov smo se vedno veselile, saj smo si tako krajšale čas in se nadihale svežega zraka.

IZLETI ZA VIKEND

Za naš prvi organiziran izlet smo se odpravili v koncentracijsko taborišče Auschwitz, ki ga sestavljajo tri koncentracijska taborišča. Ogledale smo si dva, in sicer Auschwitz I in Auschwitz II oziroma Birkenau. Že zgodaj zjutraj je pred naše apartmaje po nas prišel prijazen voznik. Ker je bila pot dolga, nam je pred začetkom poti povedal nekaj bistvenih informacij o Auschwitzu, nato pa smo si med potjo lahko ogledale dokumentarni film o njem.

Naslednjo nedeljo smo se odpravili v rudnik soli Wieliczka. Rudnik ima devet nivojev, ki se spuščajo v globino do 327 metov. Najprej smo se spustile po res veliko stopnicah, da smo prišle do prvega nivoja. Sledilo je polno sob v različnih nivojih. Na celotni poti je bilo prikazano, kako se je v srednjem veku razvijala tehnologija rudarstva. Naša prijazna vodička si je vseskozi prizadevala, da bi opogumila koga izmed nas, da bi poskusil, ali je jama res iz soli. Najbolj me je navdušilo dejstvo, da ljudje najemajo ta rudnik kot poročno dvorano.

 

SLADKIH 18

Tudi me smo praznovale kar dva 18. rojstna dneva. Anjo in Claudio smo presenetile ob polnoči z osemnajstimi svečkami. Ob kosilu pa je sledilo še presenečenje s torto. Zagotovo jima bo ta poseben rojstni dan ostal v spominu.

KONČNE PREDSTAVITVE

Predzadnji dan usposabljanja smo se dekleta dokazovale v našem znanju in predstavljanju v angleškem jeziku. Vsaka skupina deklet je predstavila svoje namišljeno podjetje. Predstavitve so vsebovale praktično znanje analiz, kot so npr. SWOT, 5Ps, SMART analize in ostala osnovno potrebna znanja za poslovanje podjetja npr. letni načrt prihodkov in odhodkov v podjetju. Pri predstavitvah je bila poleg mentorja Russella prisotna tudi naša profesorica ekonomije, oba sta nas na koncu pohvalila in bila pozitivno presenečena nad našim pridobljenim znanjem. Mislim, da je vsaka krakovska zmajčica posebej uživala v predstavitvah in s tem pridobila večjo samozavest pri nastopanju v angleščini.

VRNITEV DOMOV

Na poti domov smo se spominjale vseh lepih trenutkov, ki smo jih preživele v Krakovu. Bilo je veliko smeha, solz, navdušenja … Ostali so nam spomini. V času, ki smo ga preživele skupaj, so se skovala velika prijateljstva, ogledale smo si mnogo znamenitosti prekrasnega mesta in se imele priložnost spoznati bolj kot v vseh 3 letih, odkar smo na isti šoli.

VTISI

1

 

2

 

3

 

4

 

5

 

6

 

7

(Skupno 525 obiskov, današnjih obiskov 1)