2019/2020

Namen projekta Rastem s knjigo je spodbujanje mladih k branju mladinskega leposlovja slovenskih avtorjev. Zato dijaki prvega letnika srednje šole dobijo možnost organiziranega obiska Osrednje knjižnice Celje, kjer se seznanijo z njenimi dejavnostmi. Ob obisku knjižnice dobijo v dar knjigo, ki je bila izbrana na nacionalni ravni.

Knjiga V napačni zgodbi

V mesecu oktobru 2019 so dijaki prvega letnika vseh programov obiskali Osrednjo knjižnico Celje. Zaposleni so jim predstavili splošno knjižnico, članstvo, dejavnosti, postavitev knjižničnega gradiva, njegovo iskanje in vračanje. Dijake so skušali motivirati na zanimiv način za obiskovanje knjižnice ter branje leposlovnih in poučnih knjig. Predstavili so jim avtorico letošnje izbrane knjige, pisateljico Cvetko Sokolov. Njen roman V napačni zgodbi se ukvarja s tematiko prepovedane ljubezni. V ta namen so jim pokazali kratek predstavitveni film V napačni zgodbi. Osrednji lik romana je bistro, občutljivo, razgledano, za glasbo in poezijo nadarjeno šestnajstletno dekle, ki se nesmrtno zaljubi v svojega profesorja slovenščine in mentorja literarnega krožka na šoli. Profesor je poročen in oče dveh deklic. Avtorica se z veliko močjo vživlja v dušo odraščajoče najstnice, opisuje zgode in njene nezgode, bolečino in radosti prvih spolnih izkušenj, strah pred neželeno zanositvijo in razkritjem skrivne zveze, slepo ljubezensko verovanje v izvoljenega princa.

Učitelji slovenščine so izbrano knjigo obravnavali kot obvezno domače branje. Profesorji naravoslovnih predmetov smo se z dijaki pogovorili o varni spolnosti. Veseli smo bili, da so knjigo prebrali tudi nekateri starši dijakov in se o tej tematiki pogovorili z njimi doma. Tako knjiga ni postala neprebrana in položena na knjižno polico.

Več o projektu na spletni strani: https://www.jakrs.si/bralna-kultura/rastem-s-knjigo/

                                                                                                         Koordinatorica projekta:  Simona Žlof

(Skupno 260 obiskov, današnjih obiskov 1)