RASTEM S KNJIGO 2021/2022

Letošnji obisk Osrednje knjižnice Celje je zaradi koronavirusa moral potekati iz šolskih klopi, preko video povezave, ki ga je vodila gospa Tatjana Klarer Kramer. To dejavnost smo izvedli 29. 11. 2021, za več kot 190 dijakov prvega letnika (več na naslednjih povezavah: 1. letniki – spoznavanje Osrednje knjižnice Celje (ponedeljek, 29. 11. 2021) – Ekonomska šola Celje, Gimnazija in srednja šola (arnes.si)  Dijaki 1. letnikov spoznavali Osrednjo knjižnico Celje – Ekonomska šola Celje, Gimnazija in srednja šola (arnes.si).  Tudi to šolsko leto so dijaki spoznali organiziranost Osrednje knjižnice Celje, njeno poslanstvo, seznanili se z vrsto in postavitvijo knjižničnega gradiva, kako poteka iskanje in izposoja gradiva, virtualne knjižnične storitve (BIBLOS)  oziroma vse dejavnosti, ki jih izvaja knjižnica. Dijake smo tudi povprašali o njihovih bralnih navadah in o tem, kako pogosto obiskujejo knjižnico v šoli, v domačem kraju, Osrednjo knjižnico Celje… Ugotovili smo, da najpogosteje prestopijo prag knjižnice domačega kraja dijaki gimnazijskega programa.

Javna agencija za knjigo je za šolsko leto 2021/22 izbrala mladinski roman  Gremo mi v tri krasne avtorice Nataše Konc Lorenzutti. Na predstavitvi Osrednje knjižnice Celje so dijaki preko predstavitvenega filma dobili nekaj osnovnih informacij o knjigi  in avtorici.

Kratka vsebina romana

V knjigi je predstavljena skupina težavnih najstnikov iz različnih krajev Slovenije, ki se z avtobusom odpeljejo na poletni tabor nekam »v tri krasne«. Večina nad letovanjem na hribih brez elektronskih naprav godrnja, saj tja ne gredo prostovoljno, ampak na željo staršev. Roman nam tako odstira manj in bolj resne težave, s katerimi se soočajo mladostniki in njihovi straši. V njem sledimo predvsem dvema pripovedovalcema, Valentini, ki jo zaznamuje motnja hranjenja, in Urošu, ki je po maminih besedah nezdravo podlega sodobni tehnologiji.

 

Še več o romanu najdete na tej povezavi:  Nataša Konc Lorenzutti: Gremo mi v tri krasne – Bing video in o avtorici (vir: Nataša Konc Lorenzutti – Wikipedija, prosta enciklopedija (wikipedia.org)

Dijaki so roman Gremo mi v tri krasne obravnavali pri urah slovenščine. Izvedli smo tudi aktivnosti oz. ozaveščanja:

  • o zdravem prehranjevanju (pri pouku, z udeležbo na dogodku  Tradicionalni slovenski zajtrk in na svetovni dan zdravja),
  • duševnem zdravju mladih (izvajanja delavnic To sem jaz, šolskih obvestil in šolskega radia ob svetovnem dnevu zdravja)
  • o pravilni in varni rabi elektronskih naprav (pri pouku in razrednih urah z ogledov filmov, ki so objavljeni na spletni strani safe.si in pogovoru o njihovi vsebini) kot nadgradnjo  vsebine knjige.

V zbornici šole smo postavili knjižne police, preko katerih poteka izmenjava knjig med zaposlenimi. Krasi jim buča v katero prof. zbiramo bučke naših dijakov in jih ob koncu pouka izdamo v tiskani obliki.

 

 

 

 

 

 

 

 

Več o projektu si lahko preberete na naslednji povezavi:  Rastem s knjigo | JAK RS

                                                                                                                                         Prof. Simona Žlof

 

RASTEM S KNJIGO  2020/21

V tem šolskem letu smo nadaljevali s projektom Rastem s knjigo. Ker nam epidemiološke razmere niso dovolile  »v živo«  obiska Osrednje knjižnice Celje  smo za dijake 1. letnika  19. in 20. 1. 2021 pripravili virtualno spoznavanje omenjene knjižnice,  projekt Rastem s knjigo, letošnjo izbrano knjigo Preživetje in  avtorja Igorja Karlovšek.

Dijaki so roman podrobno  obravnavali pri urah slovenščine.

Za vključitev izbrane knjige v šolsko in domače okolje je pripravila šolska svetovalna delavka, Barbaro Slatenšek,  delavnico Zmorem več, kot mislim. Dijaki so na njej razpravljali in iskali odgovore na motivacijska vprašanja ter spregovorili o lastnih izkušnjah premagovanja življenjskih ovir.

Ob svetovnem dnevu Zemlje 22. 4. 2021 smo jih ozavestili in vzpodbudili k spoznavanju, nabiranju ter  pripravi jedi iz užitnih divjih rastlin.  Na spletu so spoznali življenje tabornikov, ki se že od mladih nog učijo pridobivanja veščin preživetja v naravi, od priprave bivaka, kurišča in kuhanja jedi nad njim, orientacije v naravi, zavezovanja vozlov do osnov prve pomoči. Mnogi dijaki so v ta namen doma pripravili različne jedi iz užitnih rastlin najdenih v naravi.

Ob koncu letošnjega projekta Rastem s knjigo se pridružujem želji avtorja, ki pravi, da upa, da bo knjigo prebralo čim več staršev, predvsem tistih, ki pričakujejo preveč od svojih otrok in jih silijo v nekaj kar presega njihove zmožnosti.

Simona Žlof

 

O ROMANU Preživetje Igorja Karlovšek

V romanu Preživetje pisatelj privlačno in živopisno opisuje šestnajstletnega vrhunskega športnika Simona, ki je moral zaradi prometne nesreče opustiti tekmovalno smučanje.  V želji dokazati očetu in sebi, da ga je nesreča naredila močnejšega, je sprejel izziv, da čisto sam mesec dni svojih počitnic preživi pod milim nebom kočevskih gozdov, obdan z divjimi prašiči in medvedi, brez možnosti uporabe civilizacijskih pripomočkov in se hrani z nabranim in uplenjenim v naravi. Njegovo robinzonsko preživljanje časa je nepričakovano popestrilo ugrabljeno, dvanajstletno dekle, ki se je med begom pred zlikovci izgubilo v gozdu in tako postalo del njegove nenavadne pustolovščine.  Kot je zapisano na platnicah knjige, je Preživetje napet pustolovsko-kriminalni roman, ki  bo bralca iz udobja civilizacije za nekaj časa prestavil v neposeljene gozdove, ki so enkrat vabljivi, drugič pa pokažejo zobe.

Več o romanu najdete na tej povezavi:  https://www.youtube.com/watch?v=GGCUqV3h0HA

 

 

Več o delavnici  Zmorem več, kot mislim

https://srednja.escelje.si/2021/04/06/delavnica-zmorem-vec-kot-mislim/

 

Jedi iz UŽITNIH DIVJIH RASTLIN

 

Več o projektu na tej povezavi: https://www.jakrs.si/bralna-kultura/rastem-s-knjigo/letosnje-solsko-leto

 

 

RASTEM S KNJIGO 2019/2020

Namen projekta Rastem s knjigo je spodbujanje mladih k branju mladinskega leposlovja slovenskih avtorjev. Zato dijaki prvega letnika srednje šole dobijo možnost organiziranega obiska Osrednje knjižnice Celje, kjer se seznanijo z njenimi dejavnostmi. Ob obisku knjižnice dobijo v dar knjigo, ki je bila izbrana na nacionalni ravni.

Knjiga V napačni zgodbi

V mesecu oktobru 2019 so dijaki prvega letnika vseh programov obiskali Osrednjo knjižnico Celje. Zaposleni so jim predstavili splošno knjižnico, članstvo, dejavnosti, postavitev knjižničnega gradiva, njegovo iskanje in vračanje. Dijake so skušali motivirati na zanimiv način za obiskovanje knjižnice ter branje leposlovnih in poučnih knjig. Predstavili so jim avtorico letošnje izbrane knjige, pisateljico Cvetko Sokolov. Njen roman V napačni zgodbi se ukvarja s tematiko prepovedane ljubezni. V ta namen so jim pokazali kratek predstavitveni film V napačni zgodbi. Osrednji lik romana je bistro, občutljivo, razgledano, za glasbo in poezijo nadarjeno šestnajstletno dekle, ki se nesmrtno zaljubi v svojega profesorja slovenščine in mentorja literarnega krožka na šoli. Profesor je poročen in oče dveh deklic. Avtorica se z veliko močjo vživlja v dušo odraščajoče najstnice, opisuje zgode in njene nezgode, bolečino in radosti prvih spolnih izkušenj, strah pred neželeno zanositvijo in razkritjem skrivne zveze, slepo ljubezensko verovanje v izvoljenega princa.

Učitelji slovenščine so izbrano knjigo obravnavali kot obvezno domače branje. Profesorji naravoslovnih predmetov smo se z dijaki pogovorili o varni spolnosti. Veseli smo bili, da so knjigo prebrali tudi nekateri starši dijakov in se o tej tematiki pogovorili z njimi doma. Tako knjiga ni postala neprebrana in položena na knjižno polico.

Več o projektu na spletni strani: https://www.jakrs.si/bralna-kultura/rastem-s-knjigo/

                                                                                                         Koordinatorica projekta:  Simona Žlof

(Skupno 1.412 obiskov, današnjih obiskov 1)