V sklopu projekta Ekobranje za ekoživljenje so se dijaki Ekonomske šole Celje medgeneracijsko povezali s predšolskimi otroki Vrtca Anice Černejeve, enota Mavrica.

Dijaki 3. b-razreda, Anže Cilenšek Čuk, Ana Gajšek, Stina Hribernik, Urša Kovše, Neja Repnik in Jakob Tisel, so se odločili, da v dveh skupinah predšolskih otrok, starih od štiri do šest let, izvedejo delavnice. V Osrednji knjižnici Celje smo izbrali slikanico Organko, ki jo je napisala Alenka Klopčič, jo prebrali otrokom in se z njimi pogovorili o ekoloških odpadkih ter njihovem pomenu. Dijaki so izdelali različne smetnjake, in sicer za organske odpadke, embalažo, papir in mešane odpadke. Priskrbeli so tudi letake, iz katerih so otroci izrezali vsak svoj poljubni predmet ter ga nalepili na karton. Tako so izdelali svoje smeti, ki so jih morali v nadaljevanju ustrezno razvrstiti v smetnjake.

Dijaki 1. c-razreda, Simon Schuller, Nika Kukovič, Leila Colnarič, Filip Madžarič, Claudio Ndlovu Tonkli in Jakob ter Anže Bezgovšek, so pripravili »bralni piknik« za predšolske otroke. Povabili smo nekaj otrok, starih približno šest let. Prebrali smo jim vnaprej izbrano slikanico, in sicer Ris Links in varuh narave, ki jo je napisala Alenka Klopčič. O prebranem smo se nato pogovorili in otroke z vprašanji usmerjali k pogovoru o raznih ekoloških temah, kot so onesnaževanje okolja, ločevanje odpadkov, skrb za čisto okolje, varčevanje s pitno vodo itd. Skupina se je usmerila predvsem v reciklažo odpadkov. Prinesli so raznorazne odpadke in otroke spodbudili k razmisleku o tem, kaj lahko iz njih izdelamo in kako jih lahko ponovno uporabimo. Tako so iz tulcev toaletnega papirja izdelali daljnoglede, iz steklenic vaze za rože, iz pločevink smo proizvedli zvoke motornih vozil ipd.

Dijaki so se pri svojem delu izredno izkazali in nam pripravili lepo, vendar poučno popoldne.

Anja Fideršek, mentorica

(Skupno 137 obiskov, današnjih obiskov 1)