Ob 10. obletnici uvedbe evra je Banka Slovenije na slavnostno prireditev, ki je potekala v hotelu Union, povabila tudi dijake, ki sodelujejo na dijaškem tekmovanju Generacija €uro. Z naše šole se je prireditve udeležilo devet dijakov z mentoricama.

Na slovesnosti so se zvrstili trije govorniki. Najprej nas je pozdravil predsednik države gospod Borut Pahor, nato je zbrane nagovoril guverner Banke Slovenije, gospod Boštjan Jazbec, slavnostni govornik pa je bil predsednik Evropske centralne banke, gospod Mario Draghi.

Projekt uvedbe evra je bil v Sloveniji uspešen zaradi skupnega prepričanja, da smo po osamosvojitvi in uvedbi lastne valute sposobni narediti nov korak naprej, je poudaril Boštjan Jazbec. »V desetletju, odkar imamo v Sloveniji evro, smo dobili dragoceno novo lekcijo ne le v evrskem območju, ampak povsod v svetu. To je krizo, ki nas je vse razgalila in postavila pred nove izzive,« je spomnil in ocenil, da če si ne bi upali oziroma drznili ukrepati drugače, kot smo bili navajeni, ne bi dosegli, kar smo: »Toka ne bi obrnili v pravo smer ne v Evropi, ne v svetu in ne v Sloveniji.«

Potem ko so države, tudi Slovenija, z vstopom v EU in območje evra ogromno pridobile, morajo zdaj poiskati zagon za nadaljnjo integracijo. Pri tem morajo sodelovati, kot so sodelovale v preteklosti. Le tako se bomo zavarovali proti skupnim grožnjam, pa je poudaril Mario Draghi.

»Četudi so bila zadnja leta za Slovenijo, tako kot tudi za preostalo Evropo, težka, ste lahko ponosni na to, kar ste kot narod dosegli. Po le dveh letih članstva v EU ste se lahko kot prva od novih članic že pridružili območju evra,« je dejal prvi mož ECB.

»Od tedaj je Slovenija postala globoko integrirana v našo denarno unijo. Evru je še danes  naklonjenih 85 odstotkov Slovencev, kar odraža moč naše skupne vezi,« je poudaril Draghi.

Ob tem je opozoril na izzive in dvome, s katerimi se soočata unija in območja evra. Kot je dejal, je bila vzpostavitev enotnega trga velik dosežek. Če tovrstne integracije po vojni ne bi bilo, bi bil bruto domači proizvod (BDP) v EU danes nižji za petino. Slovenski BDP naj bi medtem na račun članstva v EU zrasel za kar 40 odstotkov.

Gost je spomnil še, da je Slovenija po vključitvi v EU iz Bruslja dobila precej investicijskih sredstev. Evropska sredstva naj bi tako predstavljala petino vseh letnih sredstev za javne investicije v naši državi.

denar

Naši dijaki z mentoricama

 

Zapisala Katja Fras Budna

(Skupno 171 obiskov, današnjih obiskov 1)