leipzig-zacetek

….

Vitalis

DNEVNIK PRAKTIČNEGA USPOSABLJANJA Z DELOM

WORK PLACEMENT LOGBOOK

2. 4. – 29. 4. 2017

Datum: ponedeljek, 3. 4. 2017
POTEK DELA

Zbudili smo se ob pol šestih, se urno oblekli, in se odpravili na zajtrk točno ob šestih zjutraj. Pojedli smo zajtrk, se odpravili na pot z avtobusom in vlakom in prispeli v Leipzig.
Prispeli smo v prostore, kjer opravljamo praktični del usposabljanja. Spoznali smo nov program (Filius), kjer smo začeli s spoznavanjem nastavitev in upravljanja internetnih povezav. V prostorih smo imeli na voljo neomejeno količino kave, čajev in drugih napitkov.
Nato smo se morali vrniti do glavne postaje, kjer nas je pričakal mentor Martin in nas peljal na ogled mesta. Ogledali smo si najvišjo stavbo v Leipzigu (in razgled z le-te), glavni trg, stari trg, veliko trgovin, razne simbole mesta Leipzig (kot so npr. cerkev sv. Nikolaja, stena z grafiko, ki prikazuje delitev Nemčije, kipe (mladi študent, Faust, Mephisto, …). Ogled smo končali na zadnji orientacijski točki, ki je dandanes obnovljena univerza, v preteklosti pa je bila lesena cerkev.

Po ogledu mesta smo se odpravili domov, se najedli, razpravljali z gospo profesorico Ivšek in načrtovali dogodke prihodnjega dne.

VTISI DANAŠNJEGA DNE

Spoznali smo, da Martin ni tako hud, spoznali nov način dela, nekaj novih ljudi, spili dobro kavo ter se dobro imeli.

NOVE BESEDE

Ausfahrt – izvoz
Überwachungskamera – varnosta kamera

 

Datum: torek, 4. 4. 2017
POTEK DELA

Zbudili smo se zgodaj, se ob šestih odpravili na zajtrk, se najedli, pripravili na nov delovni dan in prvič sami odšli v Leipzig.
Prvi samostojni odhod v Leipzig je bil presenetljivo uspešen, zaenkrat se še Martinu nismo zamerili. V drugem dnevu smo še utrjevali poznavanje omrežja, o katerem smo se učili včeraj, kasneje nam je Martin pokazal mrežne panele (patch panels), na katerih smo se naučili vezati kable. To vajo smo vsi uspešno opravili. Prejeli smo okusno kosilo ter se odpravili po Leipzigu. Kasneje smo se dobili z gospo profesorico Ivšek na glavni železniški postaji ter se odpravili v Schkeuditz, kjer smo raziskovali okolico, nekateri z avtobusom, nekateri peš. Po vrnitvi v Vitalis smo se spočili, pojedli večerjo ter se odpravili na dolg sprehod, na katerem smo nekateri tudi tekli (Urh je poskusil).
Trenutno (zvečer) se nekateri pripravljamo za nadaljnje druženje z drugimi skupinami dijakov, ostali pa na zaslužen počitek.

VTISI DANAŠNJEGA DNE

Nekateri smo prvič delali z mrežnimi paneli sistema videonadzorne kamere, uživali smo ob neskončnem pitju kave, bolje smo spoznali Schkeuditz (torej našo okolico), končno smo našli Lidl, ugotovili pa smo tudi, da je gospa profesorica Ivšek v boljši formi kot mi.

NOVE BESEDE

nächste Station – naslednja postaja
schwiegen – molčati
Beschriftungen – napisi (grafiti)

 

Datum: sreda, 5. 4. 2017
POTEK DELA

Še enkrat smo se uspešno sami odpravili v Leipzig, na lokacijo, kjer opravljamo usposabljanje ter si pripravili nujno jutranjo skodelico kave/čaja.
Malo kasneje nam je mentor Martin posredoval današnje naloge, ki smo jih morali opraviti. Danes smo nadaljevali z vezanjem omrežja ter nadgrajevali včerajšnja spoznanja oz. včerajšnje znanje. Razdelili smo se v dve skupini, kateri sta morali samostojno povezovati omrežje za priklop varnostne kamere na lokalno internetno omrežje skozi ruter (router). Ker nismo imeli nikakršnega predznanja, smo si seveda pomagali z internetom ter z izkušnjami, ki jih je skozi leta nabral Martin. Ker pa je Martin danes moral v Španijo, nam je naročil, naj to poskušamo urediti do ponedeljka, do takrat smo v rokah gospoda Josha.
Kasneje smo se dobili z gospo profesorico Ivšek v parku pred glavno železniško postajo, kjer smo splanirali današnji obhod. Odpravili smo se v trgovino Primark, kjer smo ob ugodnih cenah tudi povečali svojo garderobo. Kasneje smo se odpravili na stari mestni trg, na katerem stoji muzej modernejše nemške zgodovine (20. st.), kjer smo se zadržali kakšno uro. Nato smo se dobili z gospo Ivšek ter se odpravili nazaj v Schkeuditz. Ob prihodu v naše sobe smo poskrbeli, da so pospravljene ter se po napornem dnevu odpravili v klub, kjer smo si privoščili hladno pivo. Po kratkem druženju smo odšli v sobe ter se pripravili za spanje.

VTISI DANAŠNJEGA DNE

Vstajanje zgodaj zjutraj postaja vedno lažje, samostojno potovanje v Leipzig tudi. Všeč nam je, da nam tukaj dajejo možnost samostojnega dela (ob popravkih mentorja). Schkeuditz je še vedno skrivnost za nas, saj redkokdaj srečamo kakšnega pešca.

NOVE BESEDE

kotek – maček (poljščina)
zabezpieczenia – varovanje (poljščina)

 

Datum: četrtek, 6. 4. 2017
POTEK DELA

Zbudili smo se ob rani 5:30 uri. Utrujeno smo se pripravili za zajtrk ter se kasneje sami odpravili v Leipzig, medtem ko je gospa profesor Ivšek lepo spala.
Prispeli smo v prostore, kjer opravljamo prakso, kjer smo nadaljevali včerajšnje nedokončano delo in pri tem izgubljali živce (predvsem Seba in Urh). Doživeli smo kruto realnost tega sveta in občutili poraz v svojem neznanju, ker imamo prvič v življenju opravka s konfiguriranjem omrežja. Medtem nam je gospod Josh po najboljših močeh skušal pomagati, kasneje pa nam je pripravil obilno okusno kosilo, ki smo si ga z veseljem vzeli še repete.


Po zaključeni praksi smo se vrnili na železniško postajo, kjer nas je pričakala gospa profesor Ivšek. Z njo smo se odpravili globlje v Leipzig, do ljudskega spomenika (Völkerschlachtdenkmal), visokega 91 m, ki ob prihodu daje vtis majske arhitekture in umetnosti z dodano gladiatorsko areno. V resnici je objekt spomenik ob porazu Napoleona v bitki za Leipzig. Ob vstopu v zgradbo nismo pričakovali dolgih zvijajočih se stopnic, katere so v enem dijaku vzbudile občutek kot da je v ribji konzervi. Ob utrujajočem vzponu smo končno dosegli vrh, kjer smo z veseljem posneli tudi selfie. »Lega, zdle sm za 5 kg shujšu,« je zmagoslavno izjavil Urh Sivka ob osvojenem vzponu na spomenik.
Kasneje smo se odpravili na vlak in nazaj v Schkeuditz, kjer smo se ločili v dve skupini (ena se je odpravila v Vitalis, druga pa po zaloge hrane itd.). Z veseljem smo se odpravili na večerjo, in sedaj sedimo v sobi in se pripravljamo na jutrišnji dan.

VTISI DANAŠNJEGA DNE

Frustracija ob neznanju, dvom v lastno kondicijo ter občutek zmage ob vzponu na spomenik.

NOVE BESEDE

Baustelle – gradbišče
Denkmal – spomenik
Sntntn – majhna aluminijasta priprava na vrhu pločevinke (slovenščina)

 

Datum: petek, 7. 4. 2017
POTEK DELA

Za nami je bila dolga noč, saj je zaradi razdraženega želodca Tomaž sredi noči bruhal in se načeloma zelo slabo počutil in zaradi tega se zjutraj tudi prakse ni udeležil. Medtem smo ostali nadaljevali s svojo rutino ter se odpravili v Leipzig.
Današnja praksa je bila sproščena. Ob dovoljenju gospoda Josha smo smeli tudi igrati računalniške igrice in brskati po internetu. Pripravil nam je tudi – po naših ugibanjih – pasulj, ki smo ga z veseljem praktično sami pojedli (Poljakom ni bil po godu). Po končani praksi smo se odpravili v Schkeuditz ter preostanek deževnega dneva prespali. Ko smo se zbudili, smo se odpravili na večerjo, po kateri smo se tudi pogovorili o jutrišnjem izletu v Berlin.
Trenutno smo v sobi in se pripravljamo za pot.

VTISI DANAŠNJEGA DNE

Dunkin Donuts niso dobri za zdravje, gospod Josh je izjemno dobrosrčen in z njim lahko imaš zanimive pogovore.

NOVE BESEDE

Busfahrplan – spored avtobusnih prevozov
Bezpieczeństwo – varovanje
Flucht- und Rettungsplan – evakuacijski načrt

 

Datum: sobota, 8. 4. 2017
VTISI IN DOŽIVETJA

Dan v Berlinu 1

Zbudili smo se ob 6:15 ter se z že pripravljeno prtljago odpravili na zajtrk. Po zajtrku smo se odpravili na železniško postajo (Schkeuditz West) in se odpravili proti Berlinu. Prispeli smo okoli 12. ure, odložili prtljago v hotelu ter se odpravili na ogled mesta.

Ogled mesta je vodil naš vodič gospod Peter Ritter. Popeljal nas je do Washingtonplatz-a (leži pred drugim vhodom glavne železniške postaje), poslopja, kjer ima pisarno nemška kanclerka Angela Merkel, ministri in tudi nemški parlament. Nato smo šli do parka, v katerem se nahaja spomenik žrtvam koncentracijskih taborišč in do znamenitih brandenburških vrat (nasproti katerih stoji tudi spomenik, ki je bil postavljen ob Napoleonovem porazu). Pot smo nadaljevali mimo ogromnih ameriških in britanskih veleposlaništev do spomenika holokavsta (arhitekt je želel prikazati občutek zgubljenosti, ki bi ga občutil v taboriščih), po katerem smo se tudi sprehodili, ob izhodu smo se odpravili do Potzdamerplatz-a (kjer je stal del Berlinskega zidu), blizu katerega stoji tudi The Ritz-Carlton hotel (v katerem smo se smeli sprehoditi po avli, restavraciji in seveda tudi luksuznih straniščih). Po šoku, ki smo ga doživeli na straniščih, smo se odpravili do Sony centra in si končno privoščili zasluženo malico. Za malico so si nekateri privoščili piščančje medaljone, nekateri (Urh, Tomaž in gospa profesor Ivšek) smo si pa privoščili dobro znano currywurst in vse skupaj z veseljem zmazali. Po odlični malici smo se odpravili v tehnični muzej, kjer so razstavljeni stari modeli letal, vlakov in avtomobilov (ogledali smo si tudi prvi računalnik, katerega ne zna nobeden več uporabljati). Po zanimivem ogledu muzeja smo se s podzemno železnico odpravili bližje centru (med tem tudi pozabili na kolega Veršnika, saj je – namesto, da bi bil pozoren – gledal v telefon). Kasneje smo prispeli na mesto, kjer je vsako leto božična tržnica ter kjer se je lani zgodila tragedija, v kateri je umrlo 12 ljudi. Zraven tega mesta je tudi stara cerkev, ki je bila poškodovana med bombardiranjem Nemčije v drugi svetovni vojni. Odpravili smo se na vlak in se zapeljali do glavne železniške postaje, kjer smo se poslovili od našega vodiča in se odpravili v hotel. Ob prihodu v hotel so se nam ob pogledu na postelje zmehčala kolena.
Vsem se je zdel dan zelo zanimiv, saj smo spoznali velik del Berlina in izvedeli marsikaj o preteklosti mesta, hkrati pa je bil dan zelo naporen, saj smo nekateri prehodili tudi do dvajset kilometrov. Hotelske sobe so bile super, čeprav zaradi utrujenosti vse te lepote skoraj nismo opazili.

 

Datum: nedelja, 9. 4. 2017
VTISI IN DOŽIVETJA

Dan v Berlinu 2

Zbudili smo se približno okoli 8. ure in pojedli zajtrk. Ob 9-ih smo se ponovno srečali z našim vodičem in se z njim odpeljali v smeri mestne opere, ki jo na žalost obnavljajo in si je zato nismo uspeli pogledati, videli smo pa spomenik za čas požiganja protinacističnih knjig (prazne police). Odpravili smo se proti t.i. Museum Insel, kjer smo si ogledali muzej egipčanske, rimljanske in grške zgodovine (ogledali smo si tudi kip kraljice Nefretete), nato smo se odpravili proti Alexanderplatz-u, kjer stoji berlinski televizijski stolp (na katerem se v krogli nahaja restavracija). Privoščili smo si malico v sicer neznamenitem McDonald’s-u, po malici smo se odpravili na avtobusni ogled Berlina, ki traja približno pol ure ter si ponovno ogledali vse znamenitosti Berlina. Na glavni železnici smo se dokončno poslovili od našega vodiča in se mu zahvalili.
Pričakali smo vlak ter izkoristili naslednje 4 ure potovanja za počitek. Prispeli smo v Vitalis, kjer nas je čakala večerja, vendar mi nismo dobili sladice (»Romuni nam poleg bakra še sladico kradejo.«). V primeru sladice velja pravilo: kdor prvi pride, je definitivno Romun.

 

Datum: ponedeljek, 10. 4. 2017
POTEK DELA

Kot ponavadi, smo vstali ob pol 6. uri ter se odpravili na zajtrk. Odpravili smo se v Leipzig, kot ponavadi smo šli z vlakom.
Ob prihodu v prostore, kjer opravljamo praktično usposabljanje, smo opazili, da smo nekako zgodnji, ampak kmalu za tem smo na drugi strani ceste opazili divjega Martina v naravnem habitatu. Martin nam je kasneje pokazal, kaj smo v prejšnjem tednu storili narobe in s tem smo tudi zaključili prvi projekt. Prejšnji teden smo imeli probleme s povezavo kamere z internetom, zato smo danes to znanje usvojili. Ob prikazu slike na monitorju je prostore usposabljanja zapolnilo veselo vzklikanje. Kasneje smo dobili malico in se odpravili v Primark. Tam sta si Urh in Rok kupila pokrivala. Nato smo se vrnili v Schkeuditz, od koder smo se morali peš vrniti v Vitalis, saj avtobusa ni bilo. Proti večeru je Rok utrpel vročino in sedaj počiva. Tomaž se počuti veliko bolje. Pri okrevanju mu je bila zelo v pomoč gospa Ivšek. Velika zahvala njej s strani vseh nas iz sobe 311, še posebej od Tomaža.
Trenutno sta punci šli z gospo profesor Ivšek na sprehod, medtem pa fantje okrevamo in se pripravljamo na večerni ples.

VTISI DANAŠNJEGA DNE

Berlin je za nepripravljene ljudi zelo naporen, v Schkeuditzu se imamo lepše. Končno smo usposobili kamere, vsi se počutimo zelo ponosno. Schkeuditzu primanjkuje busov v smeri nazaj do Vitalisa. Pranje oblačil je predrago, bolj ugodno bi bilo, če bi šel ob reko čistit svoja oblačila.

NOVE BESEDE

Danes žal ni novih besed, bil je precej dolg dan in trenutno nam ne pride nobena na misel.

 

Datum: torek, 11. 4. 2017
POTEK DELA

Vstali smo kot vedno, Rok je na žalost podlegel vročini in ostal doma. Ostali smo šli na zajtrk in kasneje v Leipzig.
Na delu je bilo precej preprosto, saj smo večina dela že opravili, torej danes smo večinoma samo obnavljali in eksperimentirali s funkcijami video kamer. Banana. Tam smo dobili malico (spet makaroni – mojstrovina tamkajšnjega kulinaričnega mojstra). Odpravili smo se proti cerkvi sv. Tomaža, kjer se nahaja grobnica J. S. Bacha, tam smo tudi eno zmolili. Spravili smo se domov ter se odpravili na popoldanski počitek.


V spanju je z nami slabo ravnal Rok, ki je do sedaj čudežno ukreval (kakšno presenečenje). Zbudili smo se ob grobi japonski metal glasbi, ki jo je predvajala Urhova budilka (prosim, nikoli več). Odpravili smo se na večerjo in se dogovorili za jutrijšnji delovni dan, ki bo potekal v Schkeuditzu z gospodom Joshom (hvala vam, višji bogovi Olimpa, radi bi dlje spali).

»Ne nam vzet gospe Ivšek!« – Tomaž Ocepek, ko je ugotovil, da gospa Ivšek jutri odhaja.

Sedaj smo v sobi, vsi rahlo žalostni, ker gospa Ivšek jutri odhaja. Zelo jo bomo pogrešali. Začeli smo se že pripravljati na prakso in kasneje gremo v klub govoriti s Škoti, čeprav jih zaradi njihovega naglasa težko razumemo.

VTISI DANAŠNJEGA DNE

Cerkev sv. Tomaža nam je bila všeč, veliko skromnosti in navdihujoče arhitekture je bilo možno videti v njej. Kip J. S. Bacha je bil navdihujoč.

NOVE BESEDE

Schmutz – umazanija
Handflächen – dlani
Weltkrieg – svetovna vojna

 

Datum: sreda, 12. 4. 2017                                                                       
POTEK DELA

Prvič smo lahko vstali ob kasnejši uri (8. uri), se odpravili na zajtrk, po zajtrku smo se srečali z gospodom Joshom ob dogovorjenem času (8:30 uri).
Danes smo večinoma samo sestavili načrt za postavitev sistema nadzornih kamer na dvorišču Vitalisa. Ker nismo vedeli, kakšne kamere (in število kamer) želi gospod Martin inštalirati, smo v bistvu samo metali ideje na papir. Naredili smo tudi ogled območja Vitalisa, da bi dobili širšo idejo Martinove vizije.
Ker se naši novi prijatelji Poljaki jutri odpravljajo domov, smo se odločili, da se bomo srečali z njimi v klubu, malo plesali in se poslovili. Spat smo šli zelo zelo pozno.

VTISI DANAŠNJEGA DNE

Poljake bomo pogrešali, saj smo z njimi navezali tesne stike. Planiranje postavitev video kamer nam je bilo všeč in mislimo, da nam gre dobro od rok.

NOVE BESEDE:

Naučili smo se nekaj poljskih besed, vendar smo jih zaradi utrujenosti na žalost pozabili.

 

Datum: četrtek, 13. 4. 2017
POTEK DELA

Zbudili smo se kot včeraj, nekateri izmed nas so celo šli na zajtrk. Ker smo bili zelo utrujeni in nekateri nismo jedli, smo bili zelo omotični na delu.
Danes smo odstranili tri kamere iz zunanje stene pisarne, ter odstranili tudi kabel (kar je bilo bolj težko, kakor si mogoče mislite). Kabel smo morali ločiti od rastlin, ki jih nismo smeli poškodovati, kasneje smo tudi napeljali kabel v sobe za strežnike v čajno kuhinjo, ter s tem tudi zaključili današnje delo.


Preostanek dneva smo večinoma preživeli v postelji, večinoma smo spali, proti večeru sta se Seba in Tim sprehodila do McDonalds-a in ekipi prinesla prigrizek.
Sedaj smo v sobi in se bomo kmalu spravili v klub (gremo naši).

VTISI DANAŠNJEGA DNE

Bilo je relativno bolj fizično naporno kot prejšnje dni, saj smo morali ločiti kabel od ovijalk, ki jih nismo smeli prerezati. Všeč nam je bilo, da smo lahko izkoristili popoldanski počitek. Veselimo se jutrišnjega prostega dne.

NOVE BESEDE

Novih besed ni, saj smo bili cel dan v Vitalisu in nismo govorili veliko z drugimi skupinami.

 

Datum: petek, 14. 4. 2017 – PRAZNIK 
POTEK DELA

Zbudili smo se 15 do 8-ih, se odpravili na zajtrk, nato se pa vrnili v posteljo.
Cel dan smo bili v postelji. To je jedro našega dneva. Nadaljne aktivnosti so vključevale kratke sprehode po Vitalisu (od postelje do stranišča, od stranišča do jedilnice in nato v posteljo).
Zdi se nam, da je bil to precej produktiven dan, saj smo se zelo zamislili o sebi.

VTISI DANAŠNJEGA DNE

Zelo smo se naspali. Ta dan nam je bil precej všeč, saj smo lahko lenarili.

NOVE BESEDE

V bistvu smo celoten dan preživeli v sobi, torej jih žal ni.

 

Datum: sobota, 15. 4. 2017
VTISI IN DOŽIVETJA

Zbudili smo se 15 do 8-ih, odšli na zajtrk ter se organizirali, saj smo potrebovali zaloge hrane (včeraj smo stradali, saj ni bilo malice).
Nekateri so izrazili željo po Leipzigu (Primark), drugi so šli po hrano v Lidl. Nadaljevanje dneva smo preživeli v posteljah in reševali križanke, Urh se je odločil za kariero ‘putzfrau’, ostali pa nadaljujemo lenarjenje med prazniki.
Bilo nam je lepo, sedaj pa gremo spat. Ura je sedem minut čez osem.

 

Datum: nedelja, 16. 4. 2017 –  VELIKA NOČ
VTISI IN DOŽIVETJA

Zbudili smo se zjutraj, šli jest in se pripravili za nov dan.
Nekateri so se odločili iti k maši, zato so šli po Schkeuditzu in se ob 10. uri udeležili tukajšnje svete maše. Tomaž in Katja sta se za mašo zelo lepo ‘ušmekala.’ Dan smo nadaljevali v Vitalisu. Katja se je šla rolat, Tim je šel teči s prijateljem s Portugalske.
Sedaj pišemo poročilo in se odločamo, kaj bomo počeli jutri (verjetno zelo malo, ker je praznik in je načeloma vse zaprto).

 

Datum: ponedeljek, 17. 4. 2017 –  VELIKONOČNI PONEDELJEK
POTEK DELA

Zbudili smo se ob osmih. Odšli smo na zajtrk, ga pojedli ter se poskušali dogovoriti za današnji načrt. Na koncu je zmagala lenoba.
Tim se je odločil, da bo šel ven igrat nogomet, ampak je šel le za eno uro, saj je danes vreme precej nepredvidljivo. Večkrat je deževalo tekom dneva, načeloma se ni dosti dogajalo. Proti večeru smo se odločili, da si ogledamo par filmov. Ko smo filme pogledali, smo se odločili, da se uredimo za naslednji dan. Gospod Martin nam je sporočil, da imamo jutri ob dveh sestanek glede začetka nočne izmene (začne se ob šestih popoldne).
To je bilo vse za danes, sedaj pa gremo spat, saj smo zeeeeeelo utrujeni.

VTISI DANAŠNJEGA DNE

Veliko smo počivali, brali knjige, igrali nogomet, reševali križanke, itd.

NOVE BESEDE

/

Datum: torek, 18. 4. 2017
POTEK DELA

Zbudili smo se ob osmi uri, odšli na zajtrk ter se oranizirali za potek dneva.
Nekateri so se odločili obiskati Grassimuseum (muzej leipziške univerze). Dva pogumna vojaka (Seba in Tim) sta bila pa poklicana postelji in sta se odločila spočiti. Sicer sta želela počivati, ampak ju je zmotil hišnik in sta morala pomagati pri popravljanju ležajev postelje (mi nismo bili nič krivi).
Popoldne smo večinoma počivali, saj smo imeli zvečer nočne izmene. Ob treh popoldne smo se dobili z gospodom Martinom, kateri nam je pojasnil naše pristojnosti, kako dolgo mora trajati obhod, obseg obhoda itd. Imeli smo tri izmene. Prva je trajala od šestih do desetih (Katja in Sandra), druga izmena od desetih do dveh zjutraj (Tomaž, Rok in Tim), zadnja izmena pa od dveh zjutraj do šestih zjutraj (Seba in Urh).
Na prvi izmeni sta bili punci zelo sumničavi do vseh, ki sta jih videli zunaj. Zato je imela druga izmena veliko dela pri preiskovanju Vitalisa. Tretja izmena je vključevala gnitje na temperaturi pod ničlo.
Na prvih dveh izmenah je bilo dosti opazovanja, dela, opozarjanja, preiskovanja in tako dalje.
Bila je produktivna noč.

VTISI DANAŠNJEGA DNE

Bilo je zelo utrudljivo, posebej zaradi tega ker se je vleklo pozno v noč. Postali smo zelo sumničavi o drugih stanovalcih v Vitalisu. Tretja izmena je zelo pusta, saj je bila edina stvar, ki sta jo Urh in Seba opazila, mačka v grmu (ki je zbežala ob pogledu na Seba).
Kosmiči tukaj so bomba.

NOVE BESEDE

/

Datum: sreda, 19. 4. 2017                                                                                
POTEK DELA

Po utrujajoči nočni izmeni smo se okoli osme ure pripravili na zajtrk, kjer smo si pripravili tudi malico za današnji dan.
Ob enajstih smo se morali zbrati pred pisarno, saj smo imeli ”seminar” z uslužbencem varnostnega podjetja. Na žalost je bil problem pri komunikaciji, zato je Urh moral prevajati iz nemščine v slovenščino. Po tako imenovanem ”seminarju” smo se opravili na železniško postajo Schkeuditz West, kjer nas je presenetilo neugodno vreme. Z vlakom smo se odpravili proti tovarni BMW. Ko smo prispeli v tovarno, nas je tam pričakal vodič, pri katerem smo dobili sprejemnike in zaščitna očala (v tovarni je zelo glasno in obstaja nevarnost okvare oči zaradi varjenja). Tam smo na splošno spoznali proizvodnjo avtomobilov znamke BMW ter potek ostalih procesov, ki potekajo v tovarni.

leipzig-bmw
Utrujeni smo se odpravili domov. Ob vrnitvi v Vitalis smo se srečali z gospo profesor Sodinovo, se na hitro predstavili in odšli v jedilnico ter pojedli večerjo.
Sedaj sedimo v sobi in se pripravljamo na še eno izmeno.

VTISI DANAŠNJEGA DNE

Po opravljeni nočni izmeni smo vsi po domače povedano ”zgnili v sobi”. Obisk tovarne BMW je bil zelo zanimiv, saj smo spoznali delovanje velike avtomobilske znamke. Zdaj smo zelo utrujeni in komaj čakamo, da opravimo svojo izmeno.

NOVE BESEDE

Brandschutz – požarna varnost
Kriminalität –­ kriminal, zločin
Praktikum – praktično usposabljanje

 

Datum: četrtek, 20. 4. 2017     
POTEK DELA

Zjutraj so se nekateri zbudili in šli na zajtrk (razen Urh in Tomi). Na zajtrku smo se sestali z gospo profesor Sodinovo, malo pokramljali in nato so nekateri šli nazaj spat.
Kasneje v dopoldanskem času smo se selili iz sobe 311 v sobo 307, kjer sedaj bivamo (in kjer smo se sestajali ob zelo poznih urah z našimi dragimi poljskimi brati, ki so sedaj žal odšli). Vsi razen Tomija in Urha (Urh je šel spat, Tomaž pa v pisarno klepetat). V Leipzigu smo se sestali z gospodom Joshom in nato šli v kavarno na eno pijačo in se tako poslovili od njega, saj odhaja na počitnice in ga ne bomo več videli. Popoldne smo se vrnili v Vitalis, kjer smo ujeli divjega Urha v spečem stanju.
Proti večeru smo šli na večerjo, se najedli in govorili z gospo Sodin. Sedaj se je začela prva izmena. Ostali se pripravljamo na delo.

VTISI DANAŠNJEGA DNE

Zelo smo uživali na pijači z gospodom Joshom, veliko smo se pogovarjali in načeloma je bil precej sproščen dan. Veselimo se dela in upamo, da nam bo gospod Martin odobril dostop do kamer na objektu Vitalis.

NOVE BESEDE

/

 

Datum: petek, 21. 4. 2017     
POTEK DELA

Zjutraj smo se zbudili in se odpravili na zajtrk. Po okusnem zajtrku smo se odpravili nazaj v sobe in se po naporni nočni izmeni spočili.
Ob dveh smo imeli še en seminar, kjer smo se srečali z uslužbencem varnostnega podjetja LÖWEN SICHERHEIT. Poleg že znanih dejstev smo na podlagi primerov spoznali kako dejansko poteka varovanje prireditev na štadijonih in v arenah. Vse je seveda potekalo v nemščini, naš kolega Urh je vse prevajal. Po opravljenem seminarju smo se nameravali odpraviti v Leipzig, vendar nam je slabo vreme prekrižalo načrte.
Preostanek dneva smo preživeli v sobah ter se pošteno spočili. Sedaj sedimo v sobi, pišemo poročilo ter se pripravljamo na jutrišnjo ekskurzijo v Dresden.

VTISI DANAŠNJEGA DNE

Seminar je bil zelo zanimiv, naučili smo se veliko novega ter se tudi pošteno nasmejali. Na žalost nam je slabo vreme kar nagajalo.

NOVE BESEDE

/

Datum: sobota, 22. 4. 2017     
VTISI IN DOŽIVETJA

Ekskurzija v Dresden

Zjutraj smo se zbudili nekaj pred osmo uro, se pripravili na naporen dan ter odšli na zajtrk. Pri zajtrku smo si tudi pripravili nekaj sendvičev za na pot.
Ker smo morali biti ob deveti uri že na železniški postaji (Schkeuditz West), je bilo treba malo pohiteti, vendar smo na koncu mi čakali vlak. Vlak nas je peljal na glavno železniško postajo (v Leipzigu). Od tam smo se vozili slabo uro do Dresdna.
Tam nas je pričakal naš vodič Mihael, ki nas je kasneje popeljal skozi mesto. Dresden ne daje odtisa 800 let starega mesta, saj po vsem mestu potekajo obnove ter nove konstrukcije. Mihael nam je pokazal nekaj spomenikov ter glavne predele Dresdna. Obiskali smo stari mestni trg, na katerem naj bi potekal najstarejša božična tržnica, cerkev, pred katero stoji kip Martina Luthra. Obiskali smo tudi nekaj delov posesti kralja Augusta II. (ki je rad zbiral pomarančna drevesa – statusni simbol tistega časa).
Razlog, da večina Dresdna doživlja obširno obnavljanje, je seveda bombandiranje Nemčije na koncu druge svetovne vojne. V večini mesta sedaj prevladuje nova gradnja, vendar nad strehami blokov in nakupovalnih središč še vedno stojijo – sicer prenovljeni  – deli starega mesta.
Po končanem ogledu smo imeli nekaj prostega časa, ki smo ga uporabili za malico in lastno raziskovanje mesta. Ob četrti uri smo se zbrali na železniški postaji (v Dresdnu) ter se odpravili proti Leipzigu.


V Vitalis smo prispeli okoli sedme ure ter pojedli večerjo. Potem smo še malo pokramljali v sobah ter odšli spat.

Datum: nedelja, 23. 4. 2017     
VTISI IN DOŽIVETJA

Prosti dan

Ker gremo v živalski vrt v prihodnjih dneh, smo danes imeli prosti dan. Dan smo večinoma preživeli v sobah ter počivali po naporni ekskurziji.

 

Datum: ponedeljek, 24. 4. 2017     
POTEK DELA

Zjutraj smo vstali ter odšli na zajtrk, kjer smo z veseljem uživali jutranjo kavo. Po zajtrku smo se odpravili v sobe, kjer smo se še dogovarjali, kaj bomo sploh počeli in seveda smo tudi malo zadremali.
Kasneje smo se odpravili v Leipzig, saj so nekateri izrazili željo po nakupih. Dan smo večinoma preživeli v Leipzigu, ker pa smo imeli še zadnjo nočno izmeno, smo se odpravili v Vitalis na večerjo in počitek.
Nočna izmena je potekala kot vedno, brez problemov in komplikacij. Na koncu smo se vsi veselili postelje.

VTISI DANAŠNJEGA DNE

Nočna izmena je pusta.

NOVE BESEDE

/

Datum: torek, 25. 4. 2017     
POTEK DELA

Zjutraj sta se Fale in Seba zbudila ob osmih in šla na malico. Ostali so spali. Sandra je pripravila sendviče za ostale. Vsi smo se zbudili okoli enajstih.
Ob enih smo se odpravili v Leipzig z gospo Sodin in šli v živalski vrt, kjer smo videli veliko živali, veliko vrst živalskih vrst (plazilci, sesalci, vretenčarji, nevretenčarji, banano, morske živali itd.). V živalskem vrtu smo vsi zelo uživali (Urh Sivka se je znašel v prostorih za zaposlene pri slonih – kamor spada). Ostali smo se porazgubili po živalskem vrtu, najbolj so nam bili všeč tjulni (pri njih smo opazili zelo debelega tjulna, ki nas je zelo spominjal na Urha).  Bili so nam všeč tudi tigri in surikati. Med raziskovanjem je Urh opazil orangutana, ki je ležal v takšnem položaju, da ga je spominjal na Sebatov spalni položaj (v podrobnosti ne bomo šli). Imeli smo tudi možnost doživeti atmosfero džungle – bilo je peklensko vroče in vsi smo v džungli skoraj zgnili, ker smo bili preveč oblečeni.
Domov smo se vrnili z vlakom, za večerjo smo bili sicer rahlo pozni, ampak nič zato. Sedaj počivamo, ker smo utrujeni.
Jutri si gremo ogledat varnostni center v Berlin – na to seveda komaj čakamo.

VTISI DANAŠNJEGA DNE

Sivka je podoben mnogim živalim. Ribe so nam zelo podobne – posebej Sivka fish.

NOVE BESEDE

Quittung – račun
Frosch – žaba
Elephant – slon
Löwe – lev

 

Datum: sreda, 26. 4. 2017     
POTEK DELA

Vstali smo ob sedmi uri, se uredili in odšli na zajtrk. Ker smo bili vsi zelo utrujeni, smo si z veseljem nalili še drugo skodelico kave. Po končanem zajtrku smo se počasi odpravili na železniško postajo (Sckeuditz West).
Od tam smo se peljali do Leipziga in od tam naprej do Falkenberga, kjer smo imeli slabo uro časa za kakšno kavico. Iz Falkenberga smo se odpeljali proti Berlinu na skoraj praznem vlaku, zato smo se lahko razkomotili in udobno prispeli v Berlin (Potzdamer Platz). Tam nas je pričakal vodič, ki nas je vodil do varnostnega podjetja SECURITAS. Tam nas je sprejel upravitelj muzeja (zgodovina varnosti in podjetja samega). Tam smo spoznali da je podjetje kupila Pinkerton National Detective Agency (tako lahko rečemo, da ima SECURITAS svoje korenine že v letu 1850). Tam nam je bilo tudi predstavljeno podjetje samo (350000 uslužbencev v 53 državah, …) ter tudi izobraževalna pot.
Po opravljenem ogledu smo se odpravili na malico in sicer na kebab. Porcije so bile obilne, hrana pa seveda odlična, saj smo nekateri ostali siti do jutra.
V Schkeuditz smo prispeli okoli pol desete ure in se že veselili tople prhe in postelje.

VTISI DANAŠNJEGA DNE

SECURITAS je ogromno podjetje, v katerem bi vsi z veseljem delali. Urhu so že ponujali službo. Kebab je bil odličen.

NOVE BESEDE

Wachsamkeit – pazljivost
Ehrlichkeit – iskrenost
Aufmerksamkeit – pozornost
Hilfsbereitschaft – pripravljenost pomagati

 

Datum: četrtek, 27. 4. 2017     
POTEK DELA

Zbudili smo se ob sedmih in šli jest. Ob osmih smo se z busom odpravili v Leipzig.
Srečali smo se z Martinom v njegovem centru v Leipzigu. Martin nas je prosil, naj zanj spišemo vtise in ocenimo potek praktičnega usposabljanja. Glede na našo oceno se je odločil prirediti program za naslednje generacije. Urh in Tomaž sta bila preveč utrujena in načeloma zdelana in zato nista utegnila iti, ostala sta doma in počivala.
Nadaljevanje dneva smo preživeli v sobi.

VTISI DANAŠNJEGA DNE

Urh in Tomaž sta uživala v počivanju. Borilnih veščin sicer ni bilo, saj je bil velik časovni problem in se ni izšlo.

NOVE BESEDE

Rotwein – rdeče vino
Wódka – vodka po poljsko

 

Datum: petek, 28. 4. 2017     
POTEK DELA

Zaradi intenzivnega nočnega praznovanja smo se nekateri odločili prespati zajtrk. Drugi so se pa pošteno najedli.
Vsi, z izjemo Faleta, smo šli v Leipzig po zadnjih nakupih in se vrnili pred tretjo uro. Ob treh smo imeli še zadnji sestanek z Martinom. Martin nas je pohvalil in nam predal potrdila o opravljeni praksi. Opravili smo še slikanje in nato odšli v sobane. Martin nam je obljubil tudi hladno pivo.
Zvečer smo šli še jest. Kasneje v gremo pit.
P. S. Sandra je spoznala bodočega moža.

leipzig-fin

VTISI DANAŠNJEGA DNE

Mi smo tu zaključili. Martin želi ohraniti nadaljne stike z nami, torej se nam zdi, da smo ga precej impresionrali. Tu nam je bilo zelo lepo, veliko smo jedli in pili. Nemčija nam je zelo všeč. Spoznali smo veliko novih ljudi (pogrešamo stare Poljake). Nemčijo bomo zelo pogrešali. Jutri gremo domov, zato smo vsi zelo utrujeni.

FIN

NOVE BESEDE

/


VTISI DIJAKOV

davPraksa v Nemčiji je bila sprva neznanka, saj smo bili prvi tehniki varovanja, ki smo se udeležili prakse v tem programu usposabljanja. Bilo je zanimivo spoznati nove ljudi in njihove navade. Na praksi smo bili kar en mesec in smo že mislili, da bomo pogrešali domače, ampak jih pravzaprav nismo, počutili smo se kot doma. Hrana je bila zelo dobra, tudi tista, ki jo imajo Nemci za tradicionalno. Z največjim veseljem bi se še vrnil tja, saj je bilo super. Bilo je veliko prostega časa za oglede mesta in okolice. Praksa je bila izpeljana kakovostno in zanimivo.  Videli smo marsikaj in spoznali nove ljudi, s katerimi ohranjamo stike tudi sedaj. Če bo le priložnost, prijavite se, mislim da vam ne bo žal, kot tudi meni ni.

Tomaž Ocepek, 3. c

 

 

davZa Leipzig se nisem posebej pripravljal, s seboj sem vzel običajne stvari za potovanje.
Pogrešal sem družino, ampak v Leipzigu (oziroma Schkeuditzu) smo našli drugo družino v svojih prijateljih, zato sploh ni bilo težko. Imeli smo se zelo dobro, ničesar nam ni primanjkovalo, jedli smo lahko kot kralji. Naučili smo se veliko koristnih stvari za naš bodoči poklic (obhodi, konfiguracija brezžičnih omrežij, IP-kamer …) in splošnih življenjskih veščin.
Ko smo se vrnili domov, smo bili po enem mesecu rahlo utrujeni, ampak smo Nemčijo kmalu začeli pogrešati. Zdi se mi, da smo najbolj pogrešali medsebojno družbo v sproščenem okolju.
Ostalim bi priporočil, naj obiščejo Nemčijo, usposabljanje v tujini je lahko zelo lepa izkušnja, res pa je, da je izkušnja samo to, kar narediš iz nje.

Sebastian Lovrenčič, 3. c

 

vtis-ozirOrganizacija naše prakse mi je bila zelo všeč, saj so poskrbeli za vse. Nastanitev je bila prav tako zelo dobra. Zelo lepo so skrbeli za nas, hrana je bila okusna, pridobili smo veliko praktičnega znanja, ki ga v šoli ne dobimo.

Mladim bi predlagala, da gredo na prakso v tujino, saj to pomaga pri izpopolnjevanju jezika, pridobivanju strokovnega in splošnega znanja in spoznavanju tujih kultur. Vse to pripomore k večjim možnostim zaposlitve v Sloveniji in tudi v tujini.

Katja Ožir, 3. c

 

 

vtis-sucevicPraksa v tujini je izpolnila vsa moja pričakovanja in bi jo definitivno priporočala vsem, ki želijo pridobiti novo znanje in spoznati različne kulture. To je bila res velika izkušnja zame, saj sem se veliko naučila in postala bolj samostojna.

Sandra Sučević, 3. c

(Skupno 555 obiskov, današnjih obiskov 1)