Dijaki 2. a PTI Ekonomske šole Celje smo imeli 17. 1. 2018 enodnevno ekskurzijo na Dobrno.

Občina Dobrna je manjši kraj, z bogato kulturno in naravno dediščino, ki sega daleč v zgodovino. Terme Dobrna imajo že 610-letno tradicijo in so najstarejše terme v Sloveniji. Znane so predvsem po naravnem termalnem vrelcu, zaradi katerega so privabile že marsikatero pomembno zgodovinsko osebnost, med njimi Marijo Terezijo, Napoleona, Karla Maya. Danes Terme Dobrna obišče veliko domačih in tujih turistov, največ iz Nemčije, Avstrije in Italije.

Na Ekonomski šoli Celje si lahko dijaki za 4. izpitno enoto pri poklicni maturi, izberemo praktično izvedbo projektne naloge, kar je zame kot dijaka predstavljalo zelo velik izziv. Združil sem v šoli pridobljeno znanje s svojim zanimanjem za zgodovino in turizem v Savinjski dolini. Organizacije nisem prepustil turistični agenciji, kot je to običajno, ampak sem jo izpeljal samostojno pod mentorstvom prof. Andreje Tanšek.

Dijaki smo se na Dobrno odpravili z avtobusom. Tam nas je pričakala lokalna vodička, ki nam je podala osnovne informacije o kraju in nas popeljala skozi 200-letni zdraviliški park. Pot nas je nato vodila do Hiše kulturne dediščine – Zbirka Polenek. V nekdanjem gospodarskem poslopju Term Dobrna je urejena pestra zbirka predmetov, ob katerih se nam pred očmi odvijejo prizori iz življenja in dela naših prednikov. Po ogledu muzeja smo se odpravili v terme, kjer nas je pričakala animatorka, ki nam je predstavila zgodovino, organizacijo in poslovanje Term Dobrna. Na koncu smo imeli pogostitev in sladko razvajanje z dnevno svežimi sladicami, ki jih pripravljajo sami v  restavraciji, ki se imenuje po znanem pisatelju Karlu Mayu.

Dijaki 2. A PTI smo se vrnili z ekskurzije navdušeni in obogateni z dodatnimi znanji, jaz pa ponosen na izpeljano ekskurzijo, ki jo zaključujem z mislijo: »Cilj potovanj ni stopiti na tujo zemljo, pač pa stopiti na svojo lastno zemljo s tujimi očmi«.

Matej Cvikl, 2. a PTI, Ekonomska šola Celje

Dijak Matej Cvikl skupaj z mentorico Andrejo Tanšek, razredničarko Terezijo Drešček in pomočnico ravnateljice Simono Sever Punčoh
(Skupno 252 obiskov, današnjih obiskov 1)