V četrtek, 28. 3. 2019, sta se dve ekipi naše šole predstavili v finalu nacionalnega srednješolskega tekmovanja Generacija €uro, ki se vsako leto odvija v naši osrednji bančni instituciji, v Banki Slovenije.

Ekipa Ekonomci je v finalu sodelovala že drugič. Sestavlja jo pet dijakov 3. e-razreda. To so Jakob Dacar, Anja Drešček, Ambrož Jelen, Staš Kalajdžiski in Natja Kapitler. Njihova mentorica je bila profesorica Katja Fras Budna.

Drugo ekipo, z imenom Baltazarji, so zastopali dijaki 4. e-razreda. To so Tina Bobek, Tjaša Kotnik, Filip Miklavžič, Nuša Pustivšek in Lara Renko. Njihova mentorica je bila profesorica Katja Teršek.

Komisija je po pregledu oddanih nalog v finale letos povabila le štiri ekipe.

V sodobno prenovljeni sejni sobi, kjer sestankuje Svet centralne banke, so odlično predstavili svoje referate o napovedi gibanja obrestne mere v evroobmočju. Pokazali so svoje znanje o denarni politiki evrosistema in odgovarjali na njihova vprašanja.

Štiričlanski komisiji je predsedoval viceguverner Banke Slovenije, dr. Primož Dolenc, ostali člani so bili Karmen Juren, mag. Peter Kukanja in mag. Črt Lenarčič.

Po predstavitvah smo bili povabljeni v osrednjo avlo Banke Slovenije, kjer je viceguverner v sproščujočem ozračju pozdravil vse prisotne dijake in njihove mentorje. Komisija je vsem udeležencem čestitala za njihovo sodelovanje.

Zmagovalno ekipo je razglasil guverner Banke Slovenije, dr. Boštjan Vasle. Povedal je, da je bila strokovna komisija v veliki dilemi, katero ekipo izbrati za zmagovalno, saj so bile vse zelo dobre. Zmagovalci so bili dijaki Škofijske klasične gimnazije.

Obe naši ekipi sta bili odlični, zato jim za njihov suveren nastop iskreno čestitamo.

Katja Fras Budna

 

 

(Skupno 754 obiskov, današnjih obiskov 1)