ODKRIVAMO SMARAGDNI OTOK

Smo dijaki 3. a-razreda. Med 14. 4. in 4. 5. 2019 smo na Irskem opravljali prakso v tamkajšnjih podjetjih. Popeljali vas bomo po naših poteh, od začetka potovanja – kako smo preživljali naše prve dneve, kaj smo počeli v podjetjih, kako smo preživljali popoldneve – vse do zadnjega sestanka in vrnitve domov. Spoznali boste tudi nekaj znamenitosti, ki smo jih obiskali v prostem času. Udobno se namestite in uživajte v branju naših izkušenj na Irskem.

mavricni_skrati

Potovanje

Zaprite oči in si preprosto predstavljajte: potoki solz naših mam, nemo kimanje očetov in vzkliki mlajših sorojencev: »Da mi ne boš pozabu neki prnest!« Ravno takšna situacija je bila tistega nedeljskega popoldneva. Kaj bi naredili vi? Tega žal ne vem, vem pa, kaj sem naredil jaz. Obrisal sem materine solze s svojim nasmehom, še zadnjič objel očeta in rekel sorojencu: »Mali, glej, da boš priden, JA?!« Nato sem odšel na pot. Poznate tisti občutek, nekaj neznanega, nekaj tujega, a po drugi strani nekaj tako zanimivega. S temi občutki sem se vkrcal najprej na avtobus, kjer sem vso pot le neprestano zrl v nebo in sanjaril, kako bom čez nekaj ur tudi jaz tam. Ravno to se mi je kmalu po tistem zgodilo. Lahkotno kakor ptica sem poletel proti začetku mavrice. Začela so se plesti prva prijateljstva, ljubeznivi pogledi in še marsikaj. Po nekaj urah leta smo prispeli na Irsko, v deželo škratov, loncev zlata in mavrice. Ampak – kje je ta mavrica? Res je nisem videl, le občutil sem, da gotovo nisem več doma.

Nastanitev pri gostiteljskih družinah

rok_adrijan
Rok in Adrijan

Prvi večer od doma je bil poln novosti, smeha in drugačnosti. Z Adrijanom naju je šofer pustil pred hišo in od tedaj naprej sva bila prepuščena sebi in družini. Ker smo prišli dokaj pozno, naju je pričakala samo najina gostiteljica. Je zelo prijazna ženska, ki nama je kljub pozni uri pripravila večerjo. Po večerji sva še prejela napotke, kje je postaja in na kateri avtobus morava, seznanila naju je tudi s hišnim redom, ki sva se ga vestno držala.

 

gregor
Gregor

Preden sem prispel do družine, sem čutil nervozo in strah pred novim in neznanim. Že ob prihodu sem doživel toplo dobrodošlico. Samo okolje me je nekoliko spominjalo na domače, zato sem se že prvi večer prijetno počutil. Družina je bila res prijazna in me je obravnavala kot enega svojih. Počel sem vse, kar so počeli oni: skupaj smo gledali televizijske oddaje, igral sem se z njihovimi otroki, pogovoril sem se lahko o vsakdanjih izzivih, prav tako pa tudi o svojih problemih. Skupne večerje so nas še bolj povezale. Skupaj smo preživeli res odlične tri tedne in verjamem, da jih kmalu ponovno obiščem.

simon
Simon

Moja gostiteljica je bila starejša gospa, ki živi sama. Zelo je prijazna, zgovorna in dobra kuharica. Veliko sva se pogovarjala in povedala mi je veliko zanimivih stvari, ki jih je doživela. Za kosilo mi je vedno pripravila sendviče, ki so včasih imeli nore kombinacije, denimo margarina, suha salama in gorčica. Njene večerje so bile zelo dobre in večkrat sem dobil kakšen zrezek s krompirjem in zelenjavo, zraven pa še sladico. Enkrat mi je pripravila tradicionalni irski zajtrk, ki je vključeval pečene klobase, jajce na oko, pečen paradižnik in pečeno slanino. Nenavadno mi je bilo, da mi je ponudila kruh, ki je že imel namazano margarino.

eva_vanja
Vanja in Eva

 

Prvi dan sva prišli k družini kar precej pozno. Najina gostiteljica naju je bila zelo vesela, nemudoma naju je objela in se nama je zato zdela zelo prijazna. Povabila naju je naprej v hišo, nama pokazala, kje je najina soba, kopalnica in kje je avtobusno postajališče. Kaj več se prvi večer z njo nisva pogovarjali, verjetno zaradi pozne ure, a smo v naslednjih dneh vse nadoknadile.

 

katja_petra
Katja in Petra

Čeprav sva h gostiteljema prispeli pozno zvečer, naju je že takoj ob prihodu čakala večerja, pojasnila sta nama pot z avtobusom do podjetja, kjer bova opravljali prakso. Tako sva dobili občutek, da bo vse v redu in da se bova znašli ali kot bi onadva rekla: »V Dublinu se ne moreš izgubiti.« Družina je bila zelo prijazna in je vedno pomagala, kadar sva kaj potrebovali ali povedali, kaj naju zanima. Takoj prvi dan sva dobili že tudi ključe od hiše. Zvečer in zjutraj smo se družili, občasno pa še tudi ob kaminu s čajem in poklepetali o delu in domu. Vedno sta bila pripravljena na klepet, zato je bil pogovor z njima vsakokrat zanimiv in spoznali sva marsikaj novega. Razlika v prehrani je, da Irci nimajo kosila, ampak imajo obilnejšo večerjo. Za večerjo sva imeli raznoliko hrano in vedno zraven zelenjavo. Z izjemo rib nisva okušali kakšnih tipičnih irskih jedi, drugače pa je bilo dokaj podobno hrani doma in nisva ničesar pogrešali. Za malico sva si sami naredili sendviče, vzeli kaj od prejšnjega dneva ali pa si sproti kaj kupili.

 

jasmin_diana
Jasmin in Diana

Bili sva zelo nervozni, saj sva prišli k tujim ljudem in nisva vedeli, kaj pričakovati. Prišli sva pozno zvečer in nisva ravno vedeli, kje natanko sva. Ko sva prišli do hiše, naju je pričakala zelo prijazna ter prijetna gospa in naju objela, s čimer naju je malo pomirila. Pokazala nama je sobi, potem pa sva se odpravili v kuhinjo na večerjo. Po večerji nama je razložila, kako na avtobus in vlak ter na katerem postajališču vstopava in izstopava. Zelo lepo so naju sprejeli in kaj hitro sva se vklopili v njihovo družino. Imeli smo se zelo lepo in velikokrat smo skupaj posedeli ter malo poklepetali. Upava, da se še kdaj srečamo, saj so bili res odlična družina.

 

katarina_marusa
Katarina in Maruša

Ko sva prispeli, naju je čakala večerja in na kratko sva se pogovorili z gospo. Razkazala nama je kopalnico in najino sobo, ki je bila lepo pospravljena. Vsak dan nama je pripravljala sendviče, ki sva se jih čez čas naveličali, saj so bili vedno isti. Gospa je ob večerji vedno sedla poleg naju in naju spraševala o najinem delu in najinem domačem kraju.

Praksa v podjetjih

Adrijan
Adrijan

Adrijan: Praksa v podjetju se mi je zdela odlična. Delal sem v pisarni podjetja Tax World. V podjetju nisem bil sam, saj sem imel družbo dijakov svojih let, ki so tam prav tako opravljali prakso. Poleg podjetja sem spoznal tudi nove prijatelje, ki so bili iz Nemčije. Sploh prve dni so mi zelo pomagali. V podjetju je bilo sproščeno vzdušje in delo je bilo podobno kot v Sloveniji. Najbolj všeč mi je bilo, da sem imel priložnost izpopolniti znanje angleščine.

Rok
Rok

Rok: Delal sem na recepciji jezikovne šole skupaj z Nemcem, ki je bil prav tako v Dublinu na praksi. Delovne naloge so mi bile zelo všeč, saj sem na recepciji vsak dan doživel nove dogodivščine. Delovno okolje je bilo zelo dobro zaradi dobre energije zaposlenih. Prav tako pa se nisem počutil kot novinec, saj je bilo na šoli ogromno drugih tujih študentov.

Katarina
Katarina

Katarina: Prakso v tujini sem opravljala v jezikovni šoli. Delala sem v pisarni poleg dveh Nemk, ki sta bili prav tako na praksi. Ves čas sem prepisovala naloge iz učbenika v Word in preverjala pravilnost. Delo je bilo zelo enolično in dolgočasno, vendar sem dopolnila znanje angleščine.

pr4
Diana in Gregor

Gregor in Diana: Najino podjetje se ukvarja s projekti, povezanimi z okoljem in stremi k izboljšanju življenjskega standarda s principom sožitja med ljudmi in rastlinami. Delala sva predvsem na organizaciji dogodkov za tako imenovani Biodiversity week, ki je bil tudi vodilni projekt v podjetju v času najine prakse. Drugi večji projekt, pri katerem sva sodelovala, je bil PCA (Peace Center Africa). Oblikovala sva zametke finančnega načrta za mirovni center, ki se bo gradil v Etiopiji. Najine zadolžitve so vključevale splošno delo z računalniškimi programi, urejanje pošte, sprejemanje klicev in tekočih poslov podjetja. Veliko sva imela timskega dela. Izkušnja v tem podjetju je za naju res dodana vrednost in jo bova znala ceniti na najini nadaljnji poklicni poti. Spletla sva številna prijateljstva, pridobila nove izkušnje in vse skupaj se je zaključilo v popolno celoto.

pr6
Simon

Simon: Prakso sem opravljal v podjetju, ki izdeluje vzmetnice, postelje in črpalke za bolnišnice. Bolnišnicam ponujajo tudi storitve za čiščenje vzmetnic, zato imajo svoje prevoznike, ki se vsakič odpeljejo do različnih bolnišnic in pripeljejo umazane vzmetnice. V računalnik sem vnašal podatke, ki so predstavljali, koliko vzmetnic so dobili v čiščenje in katere črpalke so morali popraviti ter katere zamenjati. Za večjo preglednost sem moral narediti tabele za določene izdelke, v registratorje zložiti dokumente po datumih in po podjetjih ter jih vložiti v mape.

pr7
Eva in Petra

Eva in Petra: Prakso sva opravljali v plesni in umetniški šoli, kjer izvajajo učne ure plesa in likovne delavnice za vse starosti. Med počitnicami imajo tudi različne kampe za otroke. Prva dva tedna sva bili del velikonočnega kampa za otroke, kjer so otroci imeli različne likovne ter plesne delavnice in dramske ure. Pomagali sva pri različnih likovnih urah in urah pletenja različnih figuric. Ob začetku in na koncu delavnic sva bili pri recepciji, kjer sva sprejemali ali predajali otroke staršem. Po malici sva vsak dan skupaj z njimi odšli v park. Delali sva tudi z Google dokumenti, prejemali plačila s kartico ali gotovino, preurejali spletno stran, pošiljali e-pošto in objavljali slike ter druge informacije na spletnih omrežjih kot sta Instagram in Facebook.

pr8
Vanja

Vanja: Prakso sem opravljala pri naših partnerjih, ki se ukvarjajo z urejanjem prakse v tujini za Irce in na Irskem za tuje partnerje, iskanjem gostiteljskih družin in podjetij. Delala sem v pisarni in pripravljala certifikate o opravljeni praksi, komunicirala s podjetji, ki dijake in študente jemljejo na prakso, pripravljala pisma z informacijami o družinah, vpisovala račune v Excel itd. Zaradi mobilnosti na Irskem sem postala bolj samozavestna in odgovorna, menim da sem nekaj napredka naredila tudi v znanju angleškega jezika, bolje pa se tudi znajdem v novem okolju.

pr9
Katja

Katja: Z Jasmin sva prakso opravljali vsaka v svojem študentskem domu, torej na različnih lokacijah. Moje delovno mesto je bila recepcija. Vsak dan sem imela delo s pošto/paketi, klici, razkazovanjem okolice bodočim študentom, odgovarjala sem na vprašanja na Live Chatu. Delo je potekalo sproščeno, je pa bilo zaradi obilice dela občasno malo naporno. Dobro sem se razumela z mentorjem in ostalimi zaposlenimi, zato mi je bilo tam prijetno delati. Naučila sem se biti bolj samozavestna v govornem sporazumevanju, usvojila pa sem tudi precej slengovskih besed.

pr10
Jasmin

Jasmin: Vsak teden sem imela drugačen delovni čas, prvi teden sem delala od 11.00 do 18.00, drugi teden od 10.00 do 17.00 in zadnji teden od 9.00 do 16.00. Z mano sta delali še praktikantki iz Nemčije. Delo je bilo zelo zabavno, večino časa sem bila na recepciji, svetovala študentom, pomagala čistilki, izposojala športno opremo in kopirala ter skenirala dokumente. Delovni dnevi so zelo hitro minili, še posebej, ker sem se odlično razumela z vsemi sodelavci. Če bi imela možnost, bi v tem podjetju delala še dlje. Naučila sem se veliko novih stvari in dobila pogum za bolj sproščeno sporazumevanje v angleščini.

pr11
Maruša

Maruša: Prakso sem opravljala pri reviji Irish Arts Review. Njihovo osebje je zelo prijazno in že na začetku so me vsi toplo sprejeli in mi ponudili pomoč. Pomagala sem jim pri vpisovanju njihovih naročnikov v sistem, pri posodabljanju podatkov o njihovih naročnikih oziroma fakultetah, pri spremljanju dražb in pregledu nad tem, kaj so prodali, pri zlaganju revij in starih fasciklov. Občasno sem tudi odnesla pošto. Po končani praksi sem prejela priporočilo, ki sem ga bila zelo vesela.

 

Aktivnosti v prostem času

Prostega časa med delovnimi tedni ni bilo ravno veliko, smo pa povečini imeli prost petek pred velikonočnim vikendom in nato še velikonočni ponedeljek, kar smo dobro izkoristili. Na začetku nas je zaposlovalo spoznavanje mesta in z odkrivanjem vedno novih ulic in kotičkov smo našli nam zanimivo kulinarično ponudbo, ki smo jo vedno znova radi preizkušali. Očarali so nas mestni parki, ki so res lepo urejeni in so nas napolnili z novo energijo. Na nakupovalne centre in trgovine s spominki seveda kot bodoči ekonomski tehniki nismo bili imuni, vse smo podrobno preučili in se založili s spominki na našo mobilnost na Irskem. Med nami je bilo nekaj pravih raziskovalcev, ki so zapolnili svoj prosti čas z odkrivanjem gradov, muzejev in galerij in tako obogatili svoj zvedavi duh. Tudi živalski vrt smo obiskali, šli kotalkat in še bi se našlo.

S profesorico Alenko Pavlin smo se odpravili z vlakom v Howth, vas na polotoku Howth, vzhodno od osrednjega Dublina. Vreme nam je šlo na roko in ves dan smo uživali v prijetnem soncu in osupljivem razgledu. Ker Howth slovi po najboljši ponudbi tradicionalne ribe s krompirčkom (angl. fish’n’chips), se ponudbi nismo niti mogli niti želeli odpovedati.

Izleti

Nekaj prostega časa med vikendi smo imeli organiziranega. Najprej smo obiskali znamenite Moherske klife. Naš voznik nam je s svojim zanimivim pripovedovanjem zelo popestril kar 4-urno potovanje do cilja, in sicer zahodne irske obale. Na poti do tja smo lahko opazovali okolico, ugotavljali, kako drugačna je od našega slovenskega podeželja in kako veliko krav in ovac imajo. Klifi pa se ob našem prihodu še niso predramili in so bili zaviti v meglo, zato smo se po začetnem razočaranju najprej odpravili v muzej, ki na zanimiv način prikazuje nastanek klifov in njihovo spreminjanje skozi čas. Ogledali smo si kratek in zelo zanimiv filmček o vseh živalih, ki tam živijo. Najbolj priljubljene so njorke (angl. puffins), ki jih je možno videti med marcem in septembrom, vendar mi žal nismo imeli te sreče, nas je pa potolažila maskota. Po eni uri čakanja se razgled na Moherske klife ni veliko izboljšal, a je bila vidljivost takšna, da nam je vsaj malo odstrla pogled na naravne lepote.

Pot nas je nato vodila v Burren. Veter in dež sta apnenčaste plošče, t. i. bloke, izklesala v nekaj prav čudovitih likov in oblik, s čimer sta Burrenu dala povsem svojevrstno lepoto. Velikanski skladi apnenca ponekod segajo več kot 900 metrov v globino. Za nekatere ni bila nič več kot pusta, skalnata divjina, druge je povsem prevzela. Vsekakor smo priložnost izkoristili za nekaj posnetkov za spomin.

Naša zadnja postaja je bilo mestece Galway, ki smo si ga na hitro ogledali in se okrepčali pred vrnitvijo v Dublin. Galway nas je popolnoma očaral.

Velikonočni ponedeljek je bil namenjen obisku dveh muzejev. Prvi je bil muzej voščenih lutk, v katerem so predstavljene znane osebnosti v podobi lutk. Lutke so zelo zanimive, saj so identične pravim osebam. Muzej nam je bil všeč, še posebej hiša groze, kjer so nas nekaj kar pošteno prestrašili.

Po obisku muzeja voščenih lutk smo se odpravili v EPIC, interaktivni muzej, njegova glavna tema je zgodovina irskih izseljencev. Muzej je narejen na zelo moderen način z veliko interaktivnimi zasloni, ki so nas aktivno vključili v odkrivanje vsebin. Irska zgodovina, glasba, ples in literatura so predstavljene poučno in zabavno. Tam smo se naučili veliko novega o Irski in muzej zelo priporočamo.

Zadnjo nedeljo na Irskem smo se v družbi naše razredničarke Jasmine Bornšek odpravili na ekskurzijo v Glendalough in Kilkenny. Glendalough je ledeniška dolina, znana je po zgodnjem srednjeveškem samostanskem naselju, ki ga je v 6. stoletju ustanovil sveti Kevin. Najprej smo se z vodičem sprehodili po samostanskem naselju in nato še do jezer. Pot smo nadaljevali do Kilkennyja, ki se še danes ponaša z mogočnim gradom s čudovitim parkom, slovi tudi po pridelavi piva in svojih obrtnih in oblikovalskih delavnicah. Tam smo si ogledali grad, nato pa prosti čas izkoristili po navdihu.

Zaključni sestanek pri partnerjih in podelitev certifikatov

Dan pred zaključkom prakse smo se pri naših partnerjih udeležili evalvacijskega sestanka, kjer smo ovrednotili naše nove izkušnje in spoznanja. Prejeli smo potrdila partnerjev o uspešno opravljeni praksi, podpisali Europasse, nato pa smo obiskali še muzej pivovarne Guinness. Europasse in potrdila smo potem ponosni prevzeli v svojo last v šoli, ko smo opravili vse obveznosti v projektu.

Vrnitev domov

Vrnitev domov je bila za nekatere težko pričakovana, za druge malo manj. Na letališču nas je razredničarka prijetno presenetila s krofi. Potovanje je bilo prijetno, še bolj pa ponovno snidenje z našimi domačimi.

(Skupno 378 obiskov, današnjih obiskov 1)