Teden pisanja z roko 2020 je potekal od 20. do 24. januarja 2020. Izbrani teden ni naključje, saj 23. januarja obeležujemo mednarodni dan pisanja z roko. Naša šola je že drugo leto zapored vključena v vseslovenski projekt Društva Radi pišemo z roko.

Osrednja tema Tedna 2020 je bila V naši družini pišemo z roko.

Tako je nastala umetniška skica s sloganom letošnjega Tedna 2020, ki jo je upodobil profesor Aleš Hofman.  V projekt Pisanja z roko so bili vključeni dijaki in nekateri profesorji naše šole.

Na naši šoli so se odvijale različne aktivnosti. Pri pouku so se izvajale ure lepopisja, pri katerih smo spodbujali zapisovanje s pisanimi črkami. Večina dijakov je pisala z desno roko, nekateri tudi z levo roko. Imamo pa tudi dijaka, ki lahko piše z desno in tudi z levo roko. Poudarek je bil na čitljivosti in lepem zapisu. Dijaki so spoznavali pomen pisanja z roko, saj pisanje z roko spodbuja ustvarjalnost, prav tako informacije ostanejo dlje časa v spominu. Pisave smo primerjali, in sicer velikost in čitljivost. Ugotavljali smo naklon pisave in razmik med vrsticami.

Na Facebook strani Ekonomske šole Celje smo objavili rokopise sodelujočih dijakov, ki so na brezčrten list z logotipom društva Pišemo z roko zapisali naslednje: »To je moja pisava. Nihče nima take.« Vsak dijak se je na svoj list tudi podpisal.

Za dijake prvih letnikov so bile organizirane delavnice na temo Pišemo s svetlobo. Vodila jih je profesorica Melita Podgoršek. Dijaki so se seznanili z osnovami pisanja s svetlobo in so s pomočjo lučke z roko oblikovali svetlobne zapise. Na podlagi delavnic je nastala razstava, poimenovana Pišemo s svetlobo.

Osrednji kulturni dogodek v Tednu 2020 smo izvedli v ponedeljek, 27. januarja 2020. Namenili smo ga srečanju z umetnikom, profesorjem umetnosti, Alešem Hofmanom, ki poučuje na naši šoli. Dijakom je slikovito predstavil svojo življenjsko zgodbo in jih seznanil s svojim umetniškim ustvarjanjem.

S profesorjem Alešem Hofmanom se je pogovarjala Manca Avsec

Njegova umetnost ima več obrazov, naš profesor kipari, slika, piše pesmi, prebira knjige in pleše. Povedal je, da svoje pesmi piše z roko. Ob tej priložnosti nam je narisal umetniško skico divjih konj, ki simbolizirajo svobodo. Konji so njegov najljubši motiv, saj so pogosto navdih za njegovo umetniško ustvarjanje.

Umetniška skica divjih konj

Srečanje smo obogatili s pesmijo. Dijakinja Ema Jagrič iz 2. e nam je zapela avtorsko pesem Kaj pa če. Zapeli sta nam tudi dijakinji 1. a-razreda, Julija Dermol in Nika Praznik. Predstavili sta se s pesmijo Med iskrenimi ljudmi. Dijakinja Manca Avsec iz 2. e je vodila pogovor z njim. Prisotne dijake in profesorje je prireditev navdušila.

Zanimiva aktivnost v Tednu pisanja 2020 je bil kulturni dogodek, ki ga je pripravila profesorica Majda Lesjak. Umetniško skico, podobo konj profesorja Aleša Hofmana, smo povezali z izbranimi verzi Ferija Lainščka in pripravili razstavo z naslovom Več kot besede so pesmi in slike. Posebnost te razstave so bili verzi, zapisani s pisanimi črkami. Zapisala jih je dijakinja 1. a, Nika Praznik.

Na sliki so: Manca Avsec, Ema Jagrič, Julija Dermol in Nika Praznik

(od leve proti desni)

Drugi del našega kulturnega dogodka je bil recital. Pesmi Ferija Lainščka sta interpretirali Manca Avsec in Ema Jagrič, obe dijakinji 2. e. Julija Dermol in Nika Praznik, obe iz 1. a, pa sta zapeli Lainščkovo pesem Ne bodi kot drugi. Recital smo posneli in ga v video obliki objavili na šolski spletni strani. Za snemanje in obdelavo je poskrbel profesor Srečko Robek.

Teden pisanja 2020 smo zaključili z razstavo starih rokopisov, katerih posebnost so rokopisi fevdalcev Attemsov iz 19. stoletja.

Razstava: Stari rokopisi

Na šoli so se v Tednu pisanja 2020 odvijale številne aktivnosti, ki so osveščale dijake in profesorje o pomenu pisanja z roko. Pisanje z roko zagotovo živi v šolskih zvezkih, osebnih pismih in voščilnicah. Tudi v prihodnjem šolskem letu bomo izvedli ure lepopisja.

V projektu je sodelovalo 200 dijakov naše šole. Veselimo se novih idej in Tedna pisanja z roko 2021.

 

                                                                       Majda Lesjak, koordinatorica Tedna pisanja z roko 2020

 

(Skupno 1.004 obiskov, današnjih obiskov 1)