NARAVA V ŠOLI

Dijakinje 2. b-razreda pod vodstvom profesoric Jasne Germek in Barbare Kvas v letošnjem šolskem letu pripravljajo razstave na temo Narava v šoli in spoznavanje gozdov v bližnji okolici šole.

Aktivnost spoznavanja narave, gozda, v letošnjem šolskem letu predstavlja novi izziv. Dijake Tajda Dedić, Nina Boršič, Janja Košec, Dženana Cetin in Learta Bytyqi, vse 2. b, so se odločile sodelovati v projektu in spoznavati gozd, naravo.

Tako smo obiskali bližnji gozd, spoznavali drevesa, rast, sestavo tal, nabirali razne gozdne jesenske plodove.

Vse nabrane plodove, rastline in drevesa smo pripeljali v šolo, posadili v lonce in v šolski izložbi naredili podobo gozda. Razstavo smo dopolnili s slikami dijakov, ki so ponazorile naravo v različnih tehnikah likovnega ustvarjanja. Z letnimi časi bomo izložbo spreminjali in ji dodajali plodove narave, ki jih v določenem času srečujemo v naravi. Pred izložbo smo postavili tablo z opisom projekta, da si vsak dijak, profesor ali obiskovalec lahko prebere, kaj izložba in razstava pomenita ter predstavljata.

V izložbo smo namestili tudi predvajalnik z glasbo, da se slišijo zvoki narave in občutek prijetnega pridiha narave na naši šoli.

Hkrati smo pripravili tudi razstavo likovnih izdelkov, povezanih s krajino, z naravo, okolico, s svetom, ki so jo pripravili dijaki pod mentorstvom profesorja Aleša Hofmana.

Cilj aktivnosti je dijakom približati naravo, gozd; spoznavanje, kaj vse nam narava oz. gozd nudita skozi letne čase. Dijake smo želeli spodbuditi k ozaveščenosti in spoznavanju narave, k večjemu stiku z naravo. Dijakinje, ki sodelujejo v projektu, dnevno skrbijo, zalivajo in vlažijo rastline v gozdu, izdelujejo okraske primerne letnemu času.


ŠOLSKA VRTILNICA

Urejanje zeliščne in cvetlične grede

K sodelovanju smo povabili dijake 3. a-razreda, ki so pri predmetu menedžment ustanovili Učno podjetje Najemi.si, d. o. o. Pod mentorstvom profesorice Barbare Kvas se skozi šolsko leto ukvarjajo z oddajo nepremičnin in urejanjem okolice. Pri izvajanju del so jim na pomoč priskočili še dijaki 1. b in 2. b. Naš celoletni plan obsega urejanje okolice šole s pozidavo in z zasaditvijo zeliščnega vrta; ob šoli smo posadili cvetoče trajne cvetlice in grmičevje, postavili table na temo osveščanja mimoidočih glede čistosti okolice.

Hkrati je naloga dijakov, ki sodelujejo v projektu, vzdrževanje zeliščnega in cvetličnega vrta skozi šolsko leto.

Vodja projekta Jasna Germek želi s projektom dijakom približati delo na zemlji.


KROŽNO JE NARAVNO – UČILNICA NA PROSTEM

Staro za novo

Vodja projekta Jasna Germek je tudi tu sodelovala z UP Najemi.si, d. o. o., in njihovo mentorico Barbaro Kvas. Načrtovali so ureditev šolske okolice z odpadnimi paletami, ki jih je doniralo podjetje Cinkarna Celje. Porabili so jih za ureditev kotičkov za sproščanje, za učilnico na prostem in ureditev zunanjega dela jedilnice.

Dijaki so stare palete prebarvali in iz njih sestavili udobne nove sedeže, klopi in mize.

Cilj aktivnosti je predvsem dijake ozavestiti o prenovi starih predmetov in načinu, kako jih predelati in kako z minimalnimi stroški dati zavrženim predmetom novo podobo. Dijake smo želeli ozavestiti in z njihovo pomočjo urediti šolski prostor, ki ga bodo lahko torej uporabljali dijaki in profesorji.

V sodelovanju z dijaki načrtujemo ureditev šolske okolice z odpadnimi paletami, ki nam jih je doniralo podjetje Cinkarna Celje. Porabili jih bomo za ureditev kotičkov za sproščanje, za učilnico na prostem in ureditev zunanjega dela jedilnice.

Dijaki so stare palete prebarvali in iz njih sestavili udobne nove sedeže, klopi in mize.


(Skupno 180 obiskov, današnjih obiskov 1)